Manneken Pis, simbol Bruslja in Belgije, je zdaj pokrit z zaščitno masko, dežela pa je ena najbolj prizadetih zaradi pandemije. Foto: Reuters
Manneken Pis, simbol Bruslja in Belgije, je zdaj pokrit z zaščitno masko, dežela pa je ena najbolj prizadetih zaradi pandemije. Foto: Reuters

Evropski del pandemije novega koronavirusa se je začel z eksplozijo v Italiji. Milano in Lombardija ter preostali severni del države so z apokaliptičnimi prizori prestrašili staro celino, ki se je le zavedela, da ji virus SARS-CoV-2 in bolezen covid-19 ne bosta prizanesla.

Tedne je bila evropska in svetovna pozornost uperjena v dogajanje v Italiji, vzporedno se je z vso močjo razplamtela pandemija v Španiji. Statistično je na Iberskem polotoku postalo še huje kot na Apeninskem: absolutno število potrjenih okužb je v Španiji (177 tisoč) višje kot v Italiji (162 tisoč), če pa pri številu žrtev upoštevamo število prebivalstva, je tudi tukaj še huje prizadeta Španija (18.579 žrtev) kot Italija (21.645 žrtev).

Sorodna novica Število okužb preseglo mejo dveh milijonov

Belgija v družbi Italije in Španije
Glede na število prebivalcev in merilo žrtev pandemije na 100 tisoč prebivalcev je covid-19 na svetu do zdaj največ žrtev zahteval v San Marinu, sledijo Andora, Španija, Belgija in Italija, je razvidno iz izračunov ameriške univerze Johns Hopkins. Žepni državi San Marino in Andora sta življenjsko odvisni od Italije oz. Španije, zato pa v oči zbode Belgija, ki je bila v preteklih tednih medijsko redko izpostavljena kot država, v kateri pandemija zahteva visok davek.

Po sredini objavi, da je v zadnjih 24 urah v Belgiji s covidom-19 umrlo 283 ljudi, skupaj že 4440, je Belgija po številu žrtev na 100 tisoč prebivalcev s 36,39 žrtve prehitela Italijo (34,86 žrtve). Od nežepnih držav je pred Belgijci na svetu ostala le Španija z 38,64 žrtve pandemije na 100 tisoč prebivalcev. Za primerjavo: Slovenija ima s skupno 61 žrtvami 2,9 žrtve pandemije na 100 tisoč prebivalcev.

Sorodna novica Nemčija 4. maja odpira šole; v Italiji na intenzivni negi 1000 bolnikov manj kot 3. aprila

Večina umrlih starostnikov žrtve pandemije
Zakaj je v Belgiji toliko žrtev kot v južnih dveh evropskih velikankah? V državi, ki gosti sedež Evropske unije, namreč večino umrlih – po oceni zdravstvenega osebja – prištejejejo k statistiki umrlih za novi koronavirus, nato se opravi testiranje. V Španiji in Franciji, kjer umrli starostniki prav tako predstavljajo zajetni delež žrtev pandemije, jih uradno k statistiki prištejejo šele po znanih izidih, torej z zamikom.

Belgijci ne bežijo od dejstva, da velika večina starostnikov v domovih zdaj umre s covidom-19. Delež žrtev iz domov za starejše občane je v Belgiji kar 46-odstoten, pri sredinih številkah 283 žrtev pandemije, jih je bilo kar 63-odstotkov iz domov za starostnike. "Časovna bomba. Vemo, da ko bo virus prišel v domove za starostnike, bo zagorelo in požar bo težko pogasiti," je odkrit Valerie Victoor iz federacije bolnišnic in oskrbovalnih domov v Valoniji in Bruslju.

Uradniki zdravstvenega ministrstva so potrdili, da je na podlagi 11 tisoč opravljenih testov okuženih petina oskrbovancev v domovih za starostnike in 14-odstotkov osebja.

Ljubezen do piva je ena glavnih značilnosti Belgijcev, zaradi zaprtja gostiln in pivnic pa so se številne majhne pivovarne odločile za dostavo piva na dom, kar je postala velika uspešnica. Večino dostav se izvede z drugo belgijsko strastjo – kolesom. Foto: Reuters
Ljubezen do piva je ena glavnih značilnosti Belgijcev, zaradi zaprtja gostiln in pivnic pa so se številne majhne pivovarne odločile za dostavo piva na dom, kar je postala velika uspešnica. Večino dostav se izvede z drugo belgijsko strastjo – kolesom. Foto: Reuters

Ne želijo podcenjevati števila umrlih
Do zdaj so v Belgiji potrdili okužbo pri 33.573 ljudeh, od tega v zadnjem dnevu pri 2454 ljudeh. S covidom-19 je do zdaj umrlo 4440 ljudi, s čimer je stopnja smrtnosti kar 13-odstotna. Četudi se znotraj Belgije pojavljajo kritike, da je nesmiselno prištevati k žrtvam pandemije skorajda vse umrle starostnike z drugimi pridruženimi boleznimi, pa zdravstvene oblasti vztrajajo, da tako vsaj ne podcenjujejo števila umrlih. Ne nazadnje uradne statistike v Lombardiji in Madridu kažejo, da je število umrlih precej višje, kot so desetletna povprečja, pri čemer razlike ne pokrijejo samo uradna števila žrtev s covidom-19.

Ukrepi podaljšani do 3. maja
Posledično ne preseneča odločitev belgijske vlade, da do 3. maja podaljša vse omejevalne ukrepe družbenega oddaljevanja, četudi se je število obolelih v samih bolnišnicah v zadnjih dneh le zmanjšalo in tudi trend žrtev je začel upadati.

Kot je ob naznanitvi odločitve dejala premierka Sophie Wilmes, bodo naslednji teden potekali novi pogovori, na katerih bodo obravnavali postopno rahljanje ukrepov po začetku maja. "Šlo bo za proces v razvoju, ki bo znova in vedno temeljil na znanstvenih dokazih z enim samim ciljem: upočasniti širjenje virusa," je prek televizijske novinarske konference sporočila Wilmesova državljanom.

V okviru ukrepov proti novemu koronavirusu so v Belgiji že od sredine marca zaprti šole, bari in restavracije. Med nagovorom Belgijcem je premierka poudarila, da so množična zborovanja, kot so koncerti, festivali in športni dogodki, prepovedani vse do konca avgusta.