Posledice ponedeljkovega neurja v Beogradu. Foto: BoBo
Posledice ponedeljkovega neurja v Beogradu. Foto: BoBo

V treh urah je padlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter, toliko kot sicer v povprečju v enem mesecu. Zaradi obilnih padavin so bili pod vodo številni deli Beograda, je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin.

Zalilo je okolico stadiona Rajka Mitića, kjer domuje Crvena zvezda, Novi Beograd, okolico Sava centra in sejmišča. Nekatere ulice so se spremenile v reke, voda je s sabo odnašala avtomobile, zabojnike, asfalt … Ustavili so javni promet, poplavilo je glavno avtobusno postajo, dovoze do urgence, nekatere cestne podhode je voda napolnila do vrha.

Beograd zajelo silovito neurje

Ustavil se je promet na mostovih, poplavljena so bila parkirišča, kleti, izlivala se je kanalizacija. Vode je bilo ponekod več kot meter, kot menijo nekateri tudi zaradi slabega vzdrževanje odtokov in neprimerne gradnje.

Podobno vreme tudi v prihodnjih dneh

Prekinjen je bil tudi promet na avtocesti Zagreb‒Niš, kjer so nastale večkilometrske kolone. Namestnik beograjskega župana je sporočil, da so se razmere normalizirale, škodo bodo ocenjevali pozneje, ker je pričakovati nove padavine, pa so gasilci in druge mestne službe v pripravljenosti.

Neurje s točo je sicer pustošilo še po nekaterih drugih delih Srbije, že predtem pa tudi na Hrvaškem in severu Bosne in Hercegovine. Za del Vojvodine, osrednjo in vzhodno Srbijo je razglašena oranžna stopnja ogroženosti zaradi neurja. Po napovedi vremenoslovcev bo podobno vreme tudi v prihodnjih dneh, poroča STA.

Zaradi neurja številni deli Beograda pod vodo