Blinken z Maio Sandu. Foto: Reuters
Blinken z Maio Sandu. Foto: Reuters

"Aktivno preučujemo vprašanje letal, ki bi jih Poljska lahko zagotovila Ukrajini, in iščemo rešitve, kako nadomestiti ta letala, če se jih Poljska odloči dobaviti," je dejal Blinken. "Ne morem govoriti o časovnici načrta, vendar ga zelo aktivno preučujemo," je dodal po navedbah Reutersa.

Ameriški sekretar je sicer v soboto obiskal Poljsko, kjer se je na meji z Ukrajino sestal tudi z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo in mu obljubil podporo ZDA.

Blinkna so v Moldaviji sprejeli zunanji minister Nicu Popescu, premierka Natalia Gavrilova in predsednica Maia Sandu, ki je od ZDA zahtevala zagotovila v kontekstu ruske agresije na Ukrajino.

Blinken je Moldaviji obljubil finančno podporo, saj bodo ZDA v naslednjih petih letih investirale 18 milijonov dolarjev v njen energetski sektor. "Energetska neodvisnost in varnost sta ključni za suverenost in neodvisnost," je poudaril. Moldavija se trenutno zanaša predvsem na ruski plin.

Moldavija je v četrtek uradno zaprosila za sprejem v Evropsko unijo. Blinken je izrazil ameriško podporo njenemu članstvu, a poudaril, da bo končno odločitev sprejela Unija.

Moldavija sprejela 200.000 beguncev

Begunci v nastanitvenem centru v športni dvorani v moldavski prestolnici Kišinjev. Foto: EPA
Begunci v nastanitvenem centru v športni dvorani v moldavski prestolnici Kišinjev. Foto: EPA

Moldavija je Ukrajincem na široko odprla vrata, a brez finančne pomoči, ki je že začela prihajati v državo, bremena ne bo zmogla. V državo, ki so jo njeni državljani sicer množično zapuščali, je prišlo 200.000 ukrajinskih beguncev.

Begunci, ki pot nadaljujejo, v več 10-kilometrskih kolonah čakajo pred romunsko mejo. Prenočišča so večinoma razprodana, tudi zaradi tujcev, ki tu čakajo na prijatelje, sorodnike ali znance, iz Moldavije poroča dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin.

Sorodna novica 10 ur v Transnistriji, "državi", za katero verjetno še slišali niste

Država, ki jo je v treh desetletjih zapustil milijon prebivalcev – večinoma so pridobili romunsko državljanstvo in odšli v različne evropske države, je pred kratkim dobila izjemno proevropske vladajoče politike, zdaj tudi uradno zaproša za začetek pogajanj z Evropsko unijo, čemur ostro nasprotujejo v Prinestrju.

Ruske enote v Pridnjestrski republiki

Predsednica je od Moskve v preteklosti že zahtevala umik ruskih enot iz vzhodnega dela države, t. i. Pridnjestrske republike (tudi Transnistria). Gre za zamrznjen konflikt, pred 30 leti je bilo v spopadih ubitih 3500 ljudi. Danes so tam ruski vojaki, vedno več. V Moskvi sicer govorijo o mirovnih enotah, a vse več Moldavcev je zaskrbljenih, da bi utegnila Rusija napasti tudi tudi njih, obrambnih enot pa nimajo.

Ruske enote bi lahko sodelovale tudi v Ukrajini. Iz moldavske prestolnice Kišinjev do ukrajinske Odese je le 175 kilometrov.

Pogovor z Boštjanom Anžinom o obisku Blinkna v Moldaviji
Boštjan Anžin podrobneje o razmerah v Moldaviji

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.