Na Hrvaškem ocenjujejo, da je tamkajšnja vlada sledila namenom Italije, ki namerava prav tako razglasiti svojo izključno gospodarsko cono na Jadranu. Foto: TV Slovenija/Eugenija Carl
Na Hrvaškem ocenjujejo, da je tamkajšnja vlada sledila namenom Italije, ki namerava prav tako razglasiti svojo izključno gospodarsko cono na Jadranu. Foto: TV Slovenija/Eugenija Carl

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je napovedal, da bosta Italija in Hrvaška razglasili svoji izključni gospodarski coni januarja 2021.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v soboto na Twitterju napovedal, da bodo na ponedeljkovi seji vlade sprejeli poročilo o procesu posvetovanj in predlog odločitve o razglasitvi izključne gospodarske cone. V soboto je povedal, da je v zvezi s hrvaško namero o razglasitvi izključne gospodarske cone opravil posvetovanja s slovenskim premierjem Janezom Janšo in italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem.

Sorodna novica Pavliha: Hrvaška bi pred ekonomsko cono morala uresničiti arbitražo

Od gradnje umetnih otokov do uporabe moči vetra

Plenković je vladno sejo vodil iz izolacije, kjer je zaradi okužbe z novim koronavirusom že več kot dva tedna. V uvodu je dejal, da bo večletna hrvaška prizadevanja in željo po razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranu poslancem na izredni seji sabora predstavil zunanji minister Grlić Radman, in sicer predvidoma v četrtek. Poleg tega je Plenković dejal, da bodo do odločitve v hrvaškem saboru potekala še določena posvetovanja s hrvaškimi sosedami.

Povedal je, da bo razglasitev izključne gospodarske cone pomenila še dve novi pravici za Hrvaško, ki ju z razglasitvijo ekološko-ribolovne cone (ERC) niso uveljavili. Pojasnil je, da gre za možnost gradnje umetnih otokov in uporabe moči vetra, morja ter morskih tokov v ERC, ki bo po razglasitvi izključne gospodarske cone postala tudi njen del, kar je v skladu s hrvaškimi zakoni in mednarodno zakonodajo.

Šef hrvaške diplomacije Radman je v obrazložitvi hrvaške odločitve na seji vlade sporočil, da je o razglasitvi izključne gospodarske cone seznanil tudi zunanje ministre Evropske unije (EU). Napovedal je, da bosta Hrvaška in Italija razglasili svoji izključni gospodarski coni v Jadranu januarja 2021 po trilateralnem srečanju Hrvaške, Italije in Slovenije.

Hrvaška in Italija za izključno gospodarsko cono v Jadranu

Nekatere hrvaške stranke napovedale podporo

Po napovedih bodo o načrtih obeh držav v soboto v Benetkah na tristranskem srečanju govorili zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije, Anže Logar, Luigi Di Maio in Grlić Radman.

Sorodna novica Plenković za ponedeljek napovedal sprejetje predloga razglasitve izključne gospodarske cone

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je tamkajšnja vlada sledila namenom Italije, ki namerava prav tako razglasiti svojo izključno gospodarsko cono na Jadranu. Z načrti Rima je v soboto slovenskega premierja Janšo, kot je ta sporočil na Twitterju, po telefonu seznanil italijanski kolega Conte.

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke socialdemokratov (SDP) Peđa Grbin je novinarjem v Zagrebu napovedal, da bo stranka v saboru podprla razglasitev izključne gospodarske cone, ker so z njo soglašali partnerji iz EU-ja. Spomnil je, da je Hrvaška ERC razglasila leta 2003, ko je bil na čelu tamkajšnje vlade socialdemokratski premier Ivica Račan. Zakaj se je hrvaška vlada šele zdaj odločila za razglasitev izključne gospodarske cone, ob tem ni želel ugibati.

Vladajoča Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) je doslej večkrat zavrnila možnost, da bi razglasili hrvaško izključno gospodarsko cono v Jadranu, kar je v preteklih letih predlagala opozicija, predvsem iz desničarske stranke Most.

Izključna gospodarska cona na Jadranu