"Sinn Fein - čas za resnično spremembo." Foto: Reuters

Na Severnem Irskem javnomnenjske ankete prvič v zgodovini napovedujejo zmago nacionalistične stranke Sinn Fein. Vse od razdelitve irskega otoka na Irsko in Severno Irsko leta 1921 je v tej vladala Demokratična stranka unionistov (DUP), ki zagovarja Severno Irsko znotraj Združenega kraljestva.

Sinn Fein se historično zavzema za združitev Severne Irske in Irske. Stranka je v preteklosti večkrat sodelovala na volitvah, a nato bojkotirala udejstvovanje v regionalnem in nacionalnem parlamentu. V času severnoirskega spora med letoma 1969 in 1998 so stranko povezovali s paravojaško Irsko republikansko armado (IRA).

Zadnje ankete pred volitvami v severnoirski 90-članski regionalni parlament kažejo, da ima Sinn Fein za približno šest odstotnih točk prednosti pred unionisti. Sinn Fein sicer v predvolilni kampanji ni preveč omenjal združevanja z Irsko, da ne bi odvrnili sredinskih volivcev.

Osredotočili so se na predloge za socialne problematike, kot je pomanjkanje stanovanj, čakalne vrste v zdravstvu in visoke cene hrane ter goriva, poroča tiskovna agencija Associated Press.

Johnson je na volišče prišel s psom. Foto: EPA
Johnson je na volišče prišel s psom. Foto: EPA

Nova regionalna vlada lahko ukine severnoirski protokol

Severnoirsko politično dogajanje je v zadnjih letih pretresel tudi brexit oziroma severnoirski protokol. Dogovor med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom je bil vzpostavljen, da bi se izognili "trdi meji" med Irsko in Severno Irsko in s tem preprečili morebitne nove izgrede po 30-letni državljanski vojni, ki se je leta 1998 končala z velikonočnim sporazumom.

Severnoirski protokol v praksi pomeni, da so dobrine, ki iz Velike Britanije prihajajo v Severno Irsko, podvržene strogemu carinskemu nadzoru, tudi če niso namenjene za evropski trg in bodo ostale v Severni Irski. Severnoirski parlament ima pri protokolu pomembno vlogo, saj lahko ukine njegovo veljavnost. Prvič bodo o protokolu glasovali decembra 2024.

V Angliji ankete napovedujejo poraz Johnsona

Lokalne volitve v Angliji, na Irskem in Škotskem veljajo za pomemben preizkus za premierja Borisa Johnsona, ki se po razkritjih o prirejanju zabav v vladnih prostorih med strogimi covidnimi omejitvami spoprijema s padanjem zaupanja javnosti. Ankete v Angliji, kjer bodo volitve potekale v 150 občinah in okrajih za približno 4400 svetniških sedežev, napovedujejo zmago opozicijskih laburistov.

Volišče v Londonu. Foto: Reuters
Volišče v Londonu. Foto: Reuters

Vodja konservativcev je zjutraj že oddal svoj glas v središču Londona, na volišče pa se je odpravil v spremstvu svojega psa Dilyna, poroča britanski BBC. Svoj glas je oddalo tudi več drugih vidnejših politikov, med njimi sta glas v Londonu oddala vodja liberalnih demokratov Ed Davey in vodja laburistov Keir Starmer. V Glasgowu pa se je na volišče že odpravila škotska premierka in vodja Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon.

Lokalne volitve v Angliji, na Škotskem in v Walesu bodo pokazale, kolikšno podporo še imajo vladajoči konservativci, ki so jih v zadnjem času zamajali številni škandali. Poleg tega se Britanci spoprijemajo z naraščanjem življenjskih stroškov, predvsem cen energije in hrane, vlada pa na to nima pravega odgovora.

Volišča v Združenem kraljestvu so se sicer odprla ob 7. uri zjutraj po krajevnem času. Odprta bodo do 22. ure. Izidi bodo znani predvidoma do petka zvečer.