Boris Johnson je pod vse večjimi pritiski. Foto: AP
Boris Johnson je pod vse večjimi pritiski. Foto: AP

Tokrat je sporna vrtna zabava v premierjevi rezidenci na Downing Streetu maja lani, na katero je Johnsonov osebni tajnik Martin Reynolds povabil več kot sto članov osebja z napotkom, da "vsak prinese svojo pijačo". Med udeleženci zabave je bil tudi premier s svojo partnerico Carrie.

V tistem času so bile za večino učencev šole zaprte, prav tako so bile zaprte restavracije in pivnice, veljale so tudi stroge omejitve združevanja. Policija je upoštevanje ukrepov strogo nadzirala, ljudje pa se celo od umirajočih svojcev niso mogli posloviti osebno.

57-letni Johnson je v zadnjem mesecu pod intenzivnim drobnogledom po tem, ko se je pojavil posnetek neke druge zabave Johnsona z osebjem na Downing Streetu za božič 2020, ko je na Otoku prav tako veljala prepoved združevanja. Javnost je nad razkritji ogorčena, opozicija pa premierja obtožuje, da je izgubil vso moralno avtoriteto za vodenje države.

Ob razkritju zadnje zabave in po seriji škandalov naj bi potrpljenje izgubljali celo člani Johnsonove lastne Konservativne stranke, ki tudi izgublja podporo v javnomnenjskih anketah.

Laburisti zahtevajo Johnsonov odstop

"Če je premier prekršil zakon, bo odstopil, kajne?" je laburistični poslanec Ben Bradshaw vprašal državnega tajnika Michaela Ellisa, ki je v parlamentu odgovarjal na vprašanja namesto Johnsona. "Premier ne gre nikamor," je odgovoril Ellis ob žvižgih laburistov.

Laburistični poslanec Afzal Khan pa je Ellisa vprašal, če se namerava Johnson zaradi omenjenih zabav opravičiti žalujočim družinam, glede na to, da je njegova mama leta 2020 umrla sama v bolnišnici, medtem ko je on sedel v avtomobilu pred bolnišnico. "Celo povsem strta z žalostjo se je naša družina držala pravil," je poudaril Khan.

Oblasti trenutno preiskujejo navedbe, da naj bi bilo lani, v času lockdowna, v vladnih prostorih organiziranih najmanj pet zabav. Ko so Johnsona prejšnji mesec soočili glede omenjenih zabav na Downing Streetu, je premier dejal, da so upoštevali vse covidne postopke, da niso prekršili nobenih pravil in da na Downing Streetu zabav ni bilo.