Borrell se ločeno sestaja z albansko in srbsko stranjo. Foto: EPA
Borrell se ločeno sestaja z albansko in srbsko stranjo. Foto: EPA

"Po štirih urah pogovorov mislim, da oba voditelja razumeta resnost razmer, vendar različno gledata na vzroke, posledice in rešitve," je povedal Borrell. "Smo se pa strinjali o potrebi po novih volitvah in razpravljali o tem, kako priti do njih. Nismo še tam, a vemo, kako naprej," je dodal. Poudaril je, da so ponovne volitve v vseh štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova, na katerih morajo sodelovati tudi kosovski Srbi, jedro problema in jedro rešitve.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja je pojasnil, da je na ločenih pogovorih z Vučićem in Kurtijem predstavil konkretne predloge, kako naprej. Pri tem je upošteval pogoje, ki jih je EU postavil Beogradu in Prištini po zadnji zaostritvi razmer na severu Kosova.

Poleg izvedbe novih lokalnih volitev mora Priština zagotoviti konec operacij kosovske policije v bližini občinskih poslopij, Beograd pa naj sočasno z umikom kosovske policije zagotovi umik protestnikov. EU zahteva še, naj štirje novoizvoljeni župani delo začasno opravljajo v drugih prostorih. "Na pogovorih s predsednikom Vučićem sem poudaril, da morajo biti trije v Srbiji pridržani kosovski policisti takoj in brezpogojno izpuščeni," je še povedal Borrell. Kosovske oblasti pa je pozval, naj sprožijo temeljito preiskavo določenih aretacij.

Voditelja Srbije in Kosova se med seboj nista pogovarjala.

S potekom pogovorov bo Borrell v ponedeljek na zasedanju v Luxembourgu seznanil zunanje ministre članic Unije, konec prihodnjega tedna pa bodo o tem predvidoma razpravljali tudi voditelji držav članic EU-ja.

Vučić in Kurti v Bruslju

Vučić: Srbija je pod hudimi pritiski Zahoda

Kot je poročal dopisnik iz Srbije Boštjan Anžin, si je Vučić, ki je še pred dnevi trdil, da ga v Bruselj ne bo, premislil. Pred pogovori je sporočil, da je Srbija pod hudimi pritiski Zahoda, aretacije, tokrat južno od reke Ibar, kjer je danes protestiralo več tisoč Srbov, imajo po njegovem mnenju le en cilj – pregon Srbov s Kosova. "Danes bom odšel v Bruselj na pogovor z Borrellom. Pogovarjal se bom uro, dve, deset, kolikor bo treba. Z Albinom Kurtijem se nimam kaj pogovarjati."

Vučić zahteva umik kosovskih policistov s severa, odhod, kot pravi, lažnih albanskih županov in izpustitev vseh Srbov – zaradi domnevnega kriminala in nasilja jih je v priporu šest. Na drugi strani kosovski premier pričakuje izpustitev treh kosovskih policistov. Trdi, da so jih Srbi ugrabili na kosovskem ozemlju. Pripravljen je podpreti nove lokalne volitve, če se jih bodo udeležili tudi Srbi, in zmanjšati število kosovskih policistov na severu, če bodo Srbi, odgovorni za nasilje, kaznovani. Sinoči je državljane nagovoril v srbskem jeziku. "Z napadom na policiste, njihovo ugrabitvijo, streljanjem na pripadnike KFOR-ja in nasilnimi napadi na novinarje se ne bomo sprijaznili. Demokratična in liberalna družba ne dopušča kulture nasilja."

Medtem srbski prevozniki še vedno z zaporami cest protestirajo proti odločitvi Prištine, da ne smejo vstopiti na Kosovo, je še poročal Anžin. Obmejni organi sicer po novem dovolijo nadaljevanje poti vsem, ki prevažajo tuje izdelke, tudi če imajo srbske tablice, ne pa tistim, ki želijo na sever Kosova pripeljati srbsko blago.