Foto: EPA
Foto: EPA

Britanci so zavezani plačevati naročnino za British Broadcasting Corporation (BBC), če gledajo njihov televizijski program ali njihove programe na iPlayerju prek katere koli naprave, piše na spletni strani BBC-ja. Britanski Telegraph je lani poročal, da ima BBC sklenjenih 24,8 milijona naročnin.

Letna naročnina trenutno znaša 159 funtov oziroma 190 evrov in predstavlja glavni vir prihodkov za BBC. Poleg tega BBC ustvarja prihodke tudi s komercialno dejavnostjo hčerinskih družb BBC Studios, BBC Global News in BBC Studioworks.

Zamrznitev naročnine pomeni majhno finančno razbremenitev za številne Britance, ki se spopadajo z višanjem cen, poroča Reuters. Inflacija v Združenem kraljestvu naj bi aprila dosegla šest odstotkov in s tem postala najvišja v zadnjih 30 letih.

Na drugi strani bo zamrznitev naročnin BBC prisilila v krčenje programa in odpuščanje zaposlenih, poroča Guardian.

"Gre za zadnjo napoved naročnine za BBC. Dnevi, ko so starejšim grozile zaporne kazni in sodni izvršitelji trkali na vrata, so mimo. Čas je za razpravo o novih načinih financiranja, podpore in prodaje odličnih britanskih vsebin," je napovedala ministrica za kulturo Nadine Dorries.

Johnson lani predlagal reformo financiranja BBC-ja

Naročnine na BBC so stalna tema britanske politične debate, navaja Reuters. Vlada Borisa Johnsona je predlagala, da je treba financiranje BBC-ja reformirati. Novembra lani so začeli z razpravo o višini naročnine v prihodnjem petletnem obdobju, ki se začne aprila letos. Upoštevajoč inflacijo bi se naročnina morala povišati na okoli 200 evrov, vendar bo očitno za dve leti ostala zamrznjena.

Sedež BBC-ja v Londonu. Foto: EPA
Sedež BBC-ja v Londonu. Foto: EPA

Kaj sledi po dvoletnem obdobju? V tretjem, četrtem in petem letu so predvidena povišanja naročnine, nato pa naj bi jih leta 2027 popolnoma ukinili. Nov sistem financiranja še ni dorečen, možne so delna privatizacija, neposredno vladno financiranje ali nova oblika naročnine, poroča Guardian.

BBC se na poročanje britanskih medijev o zamrznitvi naročnine še ni odzval.

Opozicija: Vlada napada BBC zaradi njihovega poročanja

Opozicijska laburistična stranka trdi, da je napovedano zmanjšanje financiranja politično motivirano. "Predsednik vlade in ministrica za kulturo se zdita hudo pripravljena napasti to veliko britansko institucijo, ker jima ni všeč njeno novinarstvo," je dejala Lucy Powell, poslanka laburistov in vodje njihove kulturne politike.

Sorodna novica Po razkritju o petkovih zabavah v času ostrih ukrepov vse več pozivov Johnsonu, naj odstopi

Guardian poroča, da so zamrznitev sredstev za BBC potrdili tudi njihovi vladni viri. Pišejo tudi, da gre za enega v vrsti ukrepov konservativne stranke, s katerimi želijo znova dvigniti podporo premierju Johnsonu, ki se sooča s pozivi k odstopu zaradi zabav na Downing Streetu v času covidnega zaprtja države.

Reuters medtem navaja, da britanska politika redno kritizira BBC-jevo poročanje. Prejšnji teden je eden izmed konservativnih poslancev dejal, da je poročanja BBC-ja o zabavah v Johnsonovi rezidenci med zaprtjem "poskus državnega udara".