Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glavni organizator, skupina "Češka republika najprej", nasprotuje Evropski uniji in Natu ter poziva k vojaški nevtralnosti Češke.

Protestniki so nosili transparente, tudi z napisom "Končajte komedijo", številni so imeli češke zastave. 53-letni Pavel Nebel je dejal, da je aktualna vlada "absolutno protičeška" in da služi zgolj Bruslju, ZDA in Natu.

Organizatorji zahtevajo tudi konec "načrtnega redčenja naroda". Eden od govorcev je dejal, da ima vlada dve nalogi, in sicer "da zagotovi našo varnost in gospodarsko blaginjo", a da ta vlada ne izvaja oziroma ne izpolnjuje nobene izmed njiju.

Policija je sporočila, da se je tokrat zbralo veliko manj ljudi kot 3. septembra, ko je bilo v Pragi 70.000 ljudi.

V drugih mestih se je zbralo več sto ljudi, ki so lahko v živo spremljali protest v Pragi.

Češka vlada sodeluje v sankcijah EU-ja zoper Rusijo in je zavzela ostro stališče glede ruskega napada na Ukrajino. Dekan praške Univerze za gospodarstvo in podjetništvo Miroslav Ševčik, prvi govorec na protestu, pa je pozval k ukinitvi omenjenih sankcij.

Visoke cene energije, ki jih je povzročila vojna v Ukrajini, so okrepile pritisk na vlade po Evropi, da ukrepajo z namenom blaženja posledic povišanja cen energije kot posledica vojne v Ukrajini.

Na Češkem znova množični protesti