V drugem krogu naj bi zmagal Petr Pavel. Foto: EPA
V drugem krogu naj bi zmagal Petr Pavel. Foto: EPA

Po preštetih 99,9 odstotka glasovnic se je Pavel s 35,4 odstotka glasov uvrstil na prvo mesto tik pred Babiša s 35 odstotki glasov. Drugi krog glasovanja bo 27. in 28. januarja.

Presenetljivo daleč zadaj na tretjem mestu je tretja favoritinja, Danuše Nerudova, nekdanja rektorica Mendlove univerze v Brnu. Dosegla je nekaj manj kot 14 odstotkov glasov podpore, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Preostalih pet kandidatov je po pričakovanjih prejelo po manj od deset odstotkov glasov.

Volilna udeležba je bila razmeroma visoka, saj se je volitev udeležilo približno 68 odstotkov od 8,3 milijona volilnih upravičencev.

Volivci so naslednika dosedanjega predsednika Miloša Zemana izbirali med osmimi kandidati. Foto: EPA
Volivci so naslednika dosedanjega predsednika Miloša Zemana izbirali med osmimi kandidati. Foto: EPA

Pavel, ki je glasoval v svoji domači vasi Černouček, je dejal, da je glavni cilj obnoviti dostojanstvo predsedniške funkcije. "Vzpostaviti moramo tudi normalno komunikacijo in poskušati doseči rezultate ne s konfrontacijo, ampak s sodelovanjem," je še dodal.

Babiš, ki je glasoval v kraju Pruhonice južno od Prage, je povedal, da računa na svoje politične izkušnje, ki ga bodo privedle do zmage.

V drugem krogu naj bi zmagal Pavel

Po ocenah analitikov in glede na javnomnenjske ankete naj bi v drugem krogu Babiš izgubil dvoboj proti Pavlu.

Nerudova je v drugem krogu obljubila podporo Pavlu. Pavel je "demokratični zmagovalec" prvega kroga, je dejala nekdanja rektorica univerze in znova posvarila pred Babišem, ki ga je označila za "veliko zlo". "To zlo moramo premagati," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejala Nerudova.

Za izvolitev Pavla v drugem krogu so se zavzeli tudi drugi kandidati, med njimi senator Pavel Fischer, ki je prejel 6,8 odstotka glasov.

Češki volivci in volivke so tokrat tretjič v zgodovini neposredno volili predsednika države. Pred tem je predsednika volil parlament.

Vloga predsednika na Češkem je predvsem ceremonialna, vseeno pa imenuje vlado, izbira guvernerja centralne banke in ustavne sodnike ter je vrhovni poveljnik oboroženih sil.