Charles Michel. Foto: Reuters
Charles Michel. Foto: Reuters

Michel je dejal, da je bil osebno v Ukrajini in se je na lastne oči prepričal o resničnosti tega, kar govori. Kot je dejal, je videl na milijone ton žita v zabojnikih in na ladjah v pristanišču Odesa, ki so ga blokirale ruske vojaške ladje.

"Ruske vojaške ladje v Črnem morju, ruski napadi na prometno infrastrukturo in skladišča žita, njeni tanki, bombe in mine preprečujejo Ukrajini izvoz, sejanje in žetev," je dejal Michel in dodal, da to viša cene hrane, potiska ljudi v revščino in destabilizira svetovna območja. "Samo Rusija je odgovorna za to pretečo prehransko krizo," je dejal.

Rusija ne le da preprečuje ukrajinsko pridelavo in izvoz hrane, ampak po Michelovih besedah tudi krade in strahopetno obtožuje druge. "Čista propaganda," je dejal.

Za Nebenzijo je bilo vse to preveč in se je dvignil ter odkorakal iz dvorane Varnostnega sveta. Za Reuters je dejal, da ni mogel ostati zaradi "laži, ki jih je Charles Michel prišel širit". Njegov namestnik Dimitrij Poljanski je potem pozneje sporočil, da je bil Michel zelo nevljuden.

Zasedanje Varnostnega sveta je bilo sklicano z namenom obravnave spolnega nasilja ruskih sil v Ukrajini, a so razpravo posvetili predvsem vprašanjem s hrano.

Ruski veleposlanik v ZN-u Nebenzija. Foto: Reuters
Ruski veleposlanik v ZN-u Nebenzija. Foto: Reuters

Ukrajina in Rusija skupaj pridelata tretjino svetovne pšenice in ječmena ter polovico sončničnega olja. Ukrajinski veleposlanik Sergij Kislica je dejal, da je glavno vprašanje, kako zagotoviti nemoten izvoz iz Odese in ob tem zagotoviti, da Rusija tega ne izkoristi za napad na mesto.

"Putinove pravljice, da je pripravljen zagotoviti ukrajinski izvoz pšenice, nimajo nobene zveze z realnostjo," je dejal Kislica in predlagal, da Rusija umakne svoje pomorske sile iz voda blizu Ukrajine ter zagotovi, da ne bo napadala pristanišča in tovornih ladij.

Blinken: Poročila, da Rusija krade žito, verodostojna

Medtem je ameriški zunanji minister Antony Blinken v ponedeljek poročila o tem, da Rusija krade ukrajinsko žito in ga nato prodaja za lasten dobiček, označil za verodostojna. Hkrati je opozoril, da Moskva vseeno preprečuje izvoz ukrajinskih pridelkov iz pristanišč in sprostitev zapore pogojuje z odpravo sankcij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obstajajo verodostojna poročila, da Rusija krade ukrajinsko žito in ga prodaja za lasten dobiček. Zdaj pa Moskva kopiči tudi svoj izvoz hrane," je na konferenci zunanjega ministrstva o vprašanjih prehranske varnosti dejal Blinken in predstavil razloge za strm porast svetovnih cen pšenice in drugih žit.

Poudaril je, da ruska mornarica še naprej preprečuje izvoz ukrajinskih pridelkov iz črnomorskega pristanišča v Odesi. "V silosih blizu Odese je ujetih približno 20 milijonov ton pšenice, ladje, dobesedno polne žita, pa so zaradi ruske blokade obtičale v pristanišču," je dejal.

Pri tem je opozoril, da gre za namerno strategijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, s katero želi prisiliti preostali svet, da popusti in odpravi sankcije proti Rusiji. "Z drugimi besedami, gre za izsiljevanje," je še dodal.

Časopis New York Times je v ponedeljek poročal, da je iz pristanišč pod nadzorom Rusije odplulo več tovornih ladij z ukradenim ukrajinskim žitom. ZDA naj bi o tem že opozorile 14 držav, večinoma v Afriki, saj so mnoge od njih odvisne od uvoza žita in že čutijo pomanjkanje hrane.