Premier Dritan Abazović je dejal, da gre za mednarodno akcijo, ki se je začela v sredo. Foto: EPA
Premier Dritan Abazović je dejal, da gre za mednarodno akcijo, ki se je začela v sredo. Foto: EPA

Preiskave, ki potekajo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji, je potrdilo tudi posebno državno tožilstvo.

Črna gora je odločitev o izgonu ruskih diplomatov sprejela zaradi njihovih dejavnosti, ki so v nasprotju z dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih in odnosih medsebojnega spoštovanja med dvema državama, so sporočili s črnogorskega ministrstva za zunanje zadeve.

Izgon šestih diplomatov se je zgodil v četrtek oziroma na isti dan, kot je v javnost prišla informacija o preiskavah več oseb zaradi suma vohunjenja za Rusijo. Med osumljenimi je po pisanju črnogorskega časopisa Vijesti nekdanji dolgoletni uslužbenec črnogorskega ministrstva za zunanje zadeve Radomir Sekulović. Sumijo ga, da je več let delal za rusko obveščevalno službo in da je bil vodja skupine, ki je pošiljala zaupne podatke Moskvi. Posebno državno tožilstvo poleg Sekulovića preiskuje še šest uslužbencev ruskega velepslaništva in nekaj ruskih državljanov, pišejo Vijesti.

Posebni tožilec in tiskovni predstavnik posebnega državnega tožilstva Vukas Radonjić je v četrtek potrdil preiskave. "Policija na zahtevo posebnega državnega tožilstva in po nalogu višjega sodišča v Podgorici preiskuje stanovanja in druge prostore več državljanov zaradi suma, da so storili kaznivi dejanji ustanavljanja kriminalne organizacije in vohunjenja. Za zdaj še nikomur niso odvzeli prostosti," je sporočil.

Mednarodna akcija

Državno tožilstvo uradno še vedno ni potrdilo nobene aretacije, črnogorski premier Dritan Abazović pa je dejal, da gre za mednarodno akcijo, ki se je začela v sredo. "Dejavnost smo načrtovali nekoliko prej, sinoči pa smo jo aktivirali," je v četrtek pojasnil Abazović in dodal, da so zjutraj privedli več oseb.

Črna gora je v prvi polovici letošnjega leta izgnala že šest diplomatov, tako da je skupno število Rusov, ki so jih v Črni gori razglasili za nezaželene osebe, zdaj 12.