Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kljub prepovedi zbiranja so namreč pripravili mašo ob prazniku svetega Vasilija Ostroškega, na kateri se je zbralo več tisoč ljudi; večina ni nosila zaščitnih mask ali upoštevala medsebojne razdalje.

Policijska akcija je stekla takoj po liturgiji in množični procesiji po ulicah mesta Nikšić. Kot pravijo pristojni, so udeleženci, predvsem pa organizatorji, s tem ogrozili zdravje in življenja ljudi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cerkev naj bi ignorirala dogovore, ta pa sporoča, da procesija ni bila predvidena, da pa zaradi množice vernikov niso imeli izbire. Škof je predlagal, da bi zaslišanja opravili danes, a so ga skupaj z duhovniki že sinoči priprli.

"Ne želimo povzročati nemirov. Mirno bomo šli na policijo in brez težav dali izjave. Ne bežimo pred zakonom," je dejal škof Joanikije. A sledil je buren odziv vernikov, več 100 se jih je zbralo pred poslopjem policije, kljub pozivom od tam niso odšli.

"Napad na Srbsko pravoslavno cerkev"

V črnogorski prosrbski opoziciji govorijo o novem napadu na Srbsko pravoslavno cerkev, z lažnim izgovorom boja proti novemu koronavirusu, Cerkev naj bi bila žrtev selektivnih ukrepov. Verniki so danes vztrajali na ulicah, popoldne so morali policisti s pomočjo solzivca in uporabe sile odstraniti eno od cestnih blokad, tri protestnike so priprli.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in patriarh Irinej sta aretacije obsodila, vernike pozivata, naj ostanejo mirni. V Srbiji govorijo o dokazu protisrbskega, avtoritarnega in komunističnega obraza črnogorskih oblasti z Milom Đukanovićem na čelu. Iz črnogorske vladajoče stranke pa so sporočili, da je šlo za načrtovano politično provokacijo pod pretvezo cerkvenega shoda in nadaljevanje poskusa destabilizacijo države.

Po aretacijah se bodo očitno nadaljevali zaradi epidemije prekinjeni protesti proti zakonu o verskih skupnostih, v katerem nasprotniki vidijo predvsem poskus vladajočih v Črni gori, da zasežejo okoli 700 verskih objektov Srbske pravoslavne cerkve, razmere pa se bodo tako verjetno še zaostrovale.

Črna gora: Zaostritev med oblastmi in SPC-jem