Črnogorski parlament je potrdil tri od štirih kandidatov za ustavnega sodnika. Foto: EPA
Črnogorski parlament je potrdil tri od štirih kandidatov za ustavnega sodnika. Foto: EPA

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je imenovanje pozdravil kot "pomemben korak do polno delujočega sodstva v Črni gori". Dodal je, da je "zagotavljanje ustreznih in stabilnih institucij ključnega pomena, prav tako kot verodostojne reforme EU-ja, da bo Črna gora lahko napredovala na evropski poti".

Vodja delegacije Evropskega parlamenta za Črno goro Vladimir Bilčik je na Twitterju prav tako pozdravil, da je črnogorski parlament z izvolitvijo treh novih sodnikov deblokiral delo ustavnega sodišča. Izrazil je upanje, da bo kmalu potrdil še zadnjega ustavnega sodnika.

Črnogorski predsednik in premier v tehničnem mandatu, Milo Đukanović in Dritan Abazović, sta prav tako pozdravila izbor treh sodnikov in poudarila, da brez četrtega sodnika ustavno sodišče ni v polni sestavi, poroča Radio Svobodna Evropa.

Parlament potrdil tri sodnice

V šestem poskusu imenovanja ustavnih sodnikov je črnogorski parlament s potrebno dvotretjinsko večino v 81-članskem parlamentu potrdil tri ustavne sodnice, Dragano Đuranović, Snežano Armenko in Momirko Tešić, ki so že prisegle za opravljanje 12-letnega mandata.

O treh danes potrjenih kandidatkah so pred glasovanjem v parlamentu dosegle soglasje glavne vladne in opozicijske stranke po močnih pritiskih ZDA in Evropske unije, ki je Podgorici grozila z ustavitvijo pristopnega procesa.

Kandidat manjšinskih narodov brez podpore

Četrtega kandidata Faruka Resulbegovića, kandidata manjšinskih narodov, medtem niso potrdili, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina. Zanj je glasovalo 46 od navzočih 78 poslancev. Vse štiri kandidate je sicer na začetku meseca potrdil ustavni odbor parlamenta.

Resulbegović bi kot kandidat manjšinskih narodov moral imeti podporo albanskih strank in Bošnjaške stranke. Slednja pa ga ni podprla in se je glasovanja vzdržala, tako kot tudi največja opozicijska Demokratska stranka socialistov, ker kandidat ni imel podpore obeh manjšinskih narodov.

Predsednica skupščine Danijela Đurović je napovedala, da se bo parlament glede četrtega kandidata izrekel s tripetinsko večino glasov čez najmanj en mesec.

Ustavno sodišče potrebno za izvedbo volitev

Ustavno sodišče v Črni gori ni delovalo v polni sestavi od septembra lani, ker je po upokojitvi več sodnikov imelo samo tri od potrebnih sedmih članov in zato ni imelo kvoruma za odločanje. Po navedbah podgoriških Vijesti je o ustavnih pritožbah lahko odločilo le, če so se z odločitvijo strinjali vsi trije ustavni sodniki.

Delujoče ustavno sodišče je nujno potrebno za izvedbo volitev, saj rešuje morebitne pritožbe na izide volitev in druga vprašanja v povezavi z volilnim procesom. V Črni gori so predsedniške volitve razpisane za 19. marec.

Sodišče čaka tudi ocena ustavnosti sprememb zakona o predsedniku, ki je pomemben za izbor novega mandatarja za sestavo vlade, kot tudi razsodba o tožbah po lokalnih volitvah oktobra lani, zaradi katerih v Podgorici in še šestih občinah ne morejo oblikovati oblasti.