Gazprom nemoteno dobavlja zemeljski plin Evropi. Foto: Reuters
Gazprom nemoteno dobavlja zemeljski plin Evropi. Foto: Reuters

Gazprom, ki ga stopnjevanje spopadov v Ukrajini in spori glede ruske zahteve za plačilo plina v rubljih po poročanju DPA-ja očitno ne prizadenejo, je v nedeljo v zahodnoevropske države dobavil 108,4 milijona kubičnih metrov plina. Povpraševanje po plinu je veliko tudi zaradi netipično hladnega aprilskega vremena.

Sorodna novica Zelenski v Buči: "To so vojni zločini in svet jih bo prepoznal kot genocid"

Nadaljnja dobava plina sicer odpira več vprašanj, kot daje odgovorov. Po ruskem napadu na Ukrajino je Zahod proti Rusiji uvedel številne sankcije. Plin je bil iz sankcij izvzet, je pa Rusija večkrat namignila, da bi lahko v odgovor na sankcije zaprla plinsko pipico.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je v odzivu na odkritje trupel civilistov v Buči dejala, da mora Evropska unija razpravljati o prepovedi uvoza ruskega plina, francoski predsednik Emmanuel Macron pa je danes pozval k ostrejšim sankcijam. "Kar se je zgodilo v Buči, zahteva nove sankcije in zelo jasne ukrepe," je dejal v pogovoru za France Inter. Nove sankcije naj bi bile usmerjene na premog in nafto, je še dejal francoski predsednik.

Kot smo poročali v nedeljo, baltske države ne uvažajo več ruskega zemeljskega plina, je v soboto sporočil upravljavec latvijskih plinskih zalog Conexus Baltic Grid. "Od 1. aprila ruski zemeljski plin ne teče več v Latvijo, Estonijo in Litvo," je dejal glavni izvršni direktor upravljavca Uldis Bariss.

Sorodna novica Baltske države ustavile uvoz ruskega plina

Od petka plačilo v rubljih

V petek so sicer začela veljati nova pravila, v skladu s katerimi morajo zahodne stranke pri ruskih bankah odpreti račune za izvedbo plačil. V petek je tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov dejal, da odlok ne bo vplival na že plačane pošiljke plina, medtem ko bodo naslednja plačila za dobavo plina zapadla najpozneje sredi meseca. "V četrtek so me mnogi spraševali, ali pomanjkanje potrditve plačevanja v rubljih pomeni, da bo dobava plina prekinjena s 1. aprilom. Ne, ne pomeni, in tudi odlok, ki je bil podpisan in objavljen v četrtek, tega ne določa. Plačilo za sedanje zaloge se ne izvede danes, temveč konec druge polovice aprila ali celo v začetku maja,"

je po poročanju Tass novinarjem pojasnil Peskov.