Dodik in Putin med srečanjem v Moskvi. Foto: Reuters
Dodik in Putin med srečanjem v Moskvi. Foto: Reuters

"Hvaležni smo vam za vaše nevtralno stališče do dogodkov v Ukrajini. Le takšno stališče lahko pripelje do neke pozitivne odločitve. V vsakem primeru pa smo hvaležni za vašo zadržanost," je dejal Putin po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Predsednik Republike Srbske, ene od dveh entitet v Bosni in Hercegovini, je na pogovorih dejal, da si Banjaluka želi sodelovanja z Rusijo na gospodarskem področju in da "ne sledi politiki, ki ima za cilj prevaliti krivdo samo na eno stran konflikta v Ukrajini", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Mislimo, da je bila Rusija, ki se je vztrajno borila za svoj varnostni okvir in poskušala zagotoviti ta jamstva že prej, preprosto prisiljena v zvezi s to vojaško operacijo," je dejal Dodik. Poudaril je, da je tudi Republika Srbska izpostavljena številnim pritiskom.

"Nismo dovolili sprejetja formalne odločitve o sankcijah proti Ruski federaciji in smo bili zaradi tega izpostavljeni različnim oblikam pritiska zahodnih partnerjev v obliki sankcij in ustavitev nekaterih projektov in programov. Vendar smo se odločili, da ne bomo del histerije, ki se ustvarja, ampak da ponudimo priložnost, da se to vprašanje reši med Rusijo in Ukrajino," je še dodal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za zdaj ni znano, ali sta Putin in Dodik govorila o gradnji plinovoda v BiH-u ali o cenah plina za BiH. Odposlanec Republike Srbske v Rusiji je namreč v intervjuju za rusko agencijo Ria pred Dodikovim obiskom v Moskvi dejal, da je svet ministrov BiH-a prižgal zeleno luč za pogajanja o gradnji plinovoda za dobavo plina iz Rusije.