Srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik in ruski predsednik Vladimir Putin sta se sestala v petek ob robu Mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu. Foto: EPA
Srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik in ruski predsednik Vladimir Putin sta se sestala v petek ob robu Mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu. Foto: EPA

Althea je operacija misije Evropske unije v BiH-a (Eufor), ki nadzoruje uresničevanje vojaškega dela Daytonskega sporazuma. Zahodne države se bojijo, da bi Rusija lahko konec leta v Varnostnem svetu ZN-a glasovala proti podaljšanju misije, češ da bi lahko ogrozila stabilnost in mir v državi.

Njene sile se glede na odločitev, sprejeto marca, krepijo z dodatnimi 500 vojaki na skupno 1100. Po desetletju premora je nedavno tudi Nemčija naznanila, da bo v okviru misije v BiH poslala svoje vojake. Vlada je odobrila napotitev do 50 pripadnikov nemške vojske, odločitev pa mora potrditi še nemški parlament.

Dodik ne zaupa nemški vojski

Vendar pa je srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik takšni možnosti danes odkrito nasprotoval in pojasnil, da ne zaupa nemški vojski, dodal pa je še, da "ne potrebujejo tistih, ki bi prišli z vojsko in se ukvarjali s političnim preurejanjem Bosne in Hercegovine, Nemci pa to res počnejo".

Tudi vlogo visokega mednarodnega predstavnika v BiH-u trenutno zaseda Nemec Christian Schmidt, ki mu Dodik ostro nasprotuje, češ da prispeva k institucionalni krizi v BiH-u. Pred dnevi je celo pozval k njegovi deportaciji. Dodik je srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je potekalo v petek ob robu Mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu, označil za "prijazno in polno razumevanja".

Srbski voditelj iz BiH-a je pojasnil, da Rusija močno podpira Daytonsko ureditev v BiH-u kot državi z dvema entitetama in tremi konstitutivnimi narodi ter da zelo ceni stališče srbske strani v BiH-u, ki nasprotuje uvedbi sankcij proti Rusiji.

"Nekateri v BiH-u, ki želijo uvesti sankcije, ne upoštevajo, da je Rusija porok za Daytonski mirovni sporazum in da je v povezavi s tem popolnoma nesmiselno govoriti o uvedbi sankcij poroku vašega obstoja," je dejal Dodik.

Dodik je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal še, da so se z rusko stranjo pogovarjali tudi o pomembnih infrastrukturnih vprašanjih, potrjena pa je bila odločitev o izgradnji plinovoda in dveh elektrarn v Republiki Srbski. Dodik se je ob tem še zahvalil Rusiji za ohranjanje nizke cene plina in dejal, da "ne vidi alternative" ruski nafti in plinu.