Moškega je policija identificirala kot Maksima Krivoša. 44-letnik, ki je bil rojen v Rusiji, je bil v preteklosti že zaprt. Poleg tega je bil deležen psihiatrične obravnave, navaja BBC. Med prestajanjem zaporne kazni zaradi prevare in nezakonite trgovine z orožjem je spisal tudi knjigo Filozofija zločina.

Drama z ugrabljenim avtobusom se je srečno končala. Foto: EPA
Drama z ugrabljenim avtobusom se je srečno končala. Foto: EPA

Oborožen z avtomatsko puško in granatami
Moški je sam obvestil policijo o zajetju talcev. Ugrabitelj je z avtomatsko puško razbil več oken minibusa, pri sebi pa je imel tudi granate. Oblasti so prebivalce mesta, kjer živi približno 200.000 ljudi, pozvale, naj ostanejo doma in se ne zadržujejo zunaj. Moški je namreč tudi grozil, da je na več krajih v mestu podtaknil bombe in da jih bo sprožil na daljavo. Ugrabitelj naj bi zahteval, da se med drugim vodilni ukrajinski politiki javno označijo za teroriste.

Na koncu se je drama razpletla tudi s posredovanjem ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. "Predsednik Volodimir Zelenski je sprejel odločitev, na podlagi katere so vsi talci živi, ugrabitelj pa aretiran," je novinarjem sporočil ukrajinski notranji minister Arsen Avakov.