Foto: EPA
Foto: EPA

Pozornost hrvaške javnosti na nedeljskih volitvah je bila usmerjena na štiri največja mesta. V šestih od 20 županij so že v prvem krogu dobili predsednike županij, med katerimi so štirje kandidati HDZ-ja, po eden SDP-ja in neodvisni.

Volitve: V Zagrebu, Splitu, Osijeku in na Reki drugi krog

"Zmoremo, Zagreb je naš! Nocoj so prebivalci Zagreba glasno rekli "da" spremembi," je dejal ob objavi rezultatov kandidat za župana Zagreba zeleno-levičarske platforme Zmoremo! Tomislav Tomašević. V nedeljo je dobil več kot 45 odstotkov glasov, a ne dovolj za zmago. V drugem krogu volitev se bo moral 30. maja pomeriti s kandidatom skrajno desne stranke Domovinsko gibanje Miroslavom Škorom, ki je z 12 odstotki glasov za las premagal kandidata stranke pokojnega župana Milana Bandića in HDZ, ki sta do zdaj v neformalni koaliciji sodelovala pri upravljanju z glavnim hrvaškim mestom.

Stranka Zmoremo! bo najmočnejša v zagrebškem mestnem svetu. Za absolutno večino potrebuje le še en sedež. Pričakovati je, da se bodo dogovorili s SDP-jem, ki je že pozval svoje volivce, naj v drugem krogu podprejo Tomaševića. Glede na javnomnenjske raziskave se Tomaševiću v drugem krogu obeta zmaga.

Hrvaška: največ izvoljenih županov iz stranke HDZ

HDZ ima sicer največ svetnikov v 14 izmed 20 županijskih svetov, SDP v treh. V Istrski županiji je največ glasov pripadlo IDS-ju, neodvisne liste so dobile največ svetnikov v Međimurski in Bjelovarsko-bilogorski županiji.

Tudi v večini od 555 hrvaških mest in občin bodo župane izvolili v drugem krogu, ki bo 30. maja, ko na Hrvaškem praznujejo dan državnosti.

Zadnje navedbe o udeležbi kažejo, da je v nedeljo do 16.30 glasovalo nekaj več kot 35,5 odstotka volilnih upravičencev, kar je bilo približno enako kot na prejšnjih lokalnih volitvah leta 2017.

Sorodna novica Izidi vzporednih lokalnih volitev v štirih največjih hrvaških mestih kažejo na drugi krog

SDP z večino tudi na Reki

SDP je prepričljivo zmagal na Reki, kjer je njihov kandidat Marko Filipović prejel nekaj več kot 30 odstotkov glasov, kar je skoraj še enkrat več kot neodvisni kandidat politične sredine Davor Štimac. Javnomnenjske raziskave sicer napovedujejo tesen boj v drugem krogu. SDP pa naj bi uspel oblikovati koalicijo za večino v mestnem svetu.

Tudi v Splitu se obeta levosredinska koalicija

V največjem dalmatinskem mestu Split je po prvem krogu največ glasov (27 odstotkov) dobil kandidat stranke Centar Ivica Puljak, kjer se v mestnem svetu obeta levosredinska vladajoča koalicija.

HDZ-jev kandidat prvič izvoljen v Osijeku

HDZ bo po vsem sodeč prvič dobil svojega župana v Osijeku, ki bi lahko postal edini župan hrvaške vladajoče stranke v katerem od štirih največjih hrvaških mest. Ivan Radić je v nedeljo dobil nekaj manj kot 39 odstotkov glasov, kar je bilo dvakrat več kot Berislav Mlinarević, ki ga podpirata stranki Domovinsko gibanje in Most. HDZ naj ne bi imel težav niti pri oblikovanju večine v mestnem svetu.