Foto: EPA
Foto: EPA

"Prizadevati si moramo za povečanje prisotnosti ZDA v naši regiji glede vojakov in opreme," je dejal romunski zunanji minister Bogdan Aurescu v poljskem mestu Lodž po pogovorih s kolegi iz Bolgarije, Češke, Estonije, Madžarske, Latvije, Litve, Poljske in Slovaške.

Ministri so tudi znova pozvali k povečanju obrambnih zmogljivosti držav regije, ki meji na Ukrajino, kjer zaradi ruske invazije že več kot leto dni divja vojna.

Aurescu je močno obrambo izpostavil kot pomembno za zagotovitev odvračanja v primeru "destabilizirajočega ravnanja Rusije". Pozval je k okrepitvi zračne obrambe in protiraketnih zmogljivosti v državah vzhodnega krila Nata ter k več sredstvom za nadzor, izvidniške in obveščevalne dejavnosti.

Sorodna novica Turčija kot zadnja država potrdila vstop Finske v Nato. Švedska ostaja v čakalnici.

Države so Ukrajini obljubile tudi nadaljnjo podporo v vojni z Rusijo.

Poljski zunanji minister Zbigniew Rau je poudaril pomen teh držav pri mobilizaciji zaveznikov za drznejše ukrepe, "kot je bil prenos bojnih letal MiG-29 ali tankov".

Aurescu je še poudaril, da vse države vzhodnega krila podpirajo vstop Ukrajine v Nato, da pa je "zdaj prednostna naloga podpreti Ukrajino, da bi zmagala v tej vojni". "Naslednji mesec, naslednje obdobje bo odločilno za usodo vojne v Ukrajini," je dejal.