Dim nad kemično tovarno. Foto: EPA
Dim nad kemično tovarno. Foto: EPA

Po zadnjih podatkih je bilo ranjenih najmanj 31 zaposlenih, od tega pet huje, dva človeka sta umrla, pet ljudi pa še vedno pogrešajo.

"Zelo nas žalosti ta tragična nesreča in smrt zaposlenih. Izražamo sožalje njunim sorodnikom, pa tudi vsem sodelavcem," je dejal vodja industrijskega kompleksa Chempark Lars Friedrich iz podjetja Currenta, ki upravlja kompleks.

Friedrich je povedal, da še vedno iščejo pet zaposlenih, ki jih še vedno pogrešajo. "Upamo, da jih bomo našli žive," je dejal.

Po njegovih besedah je eksplozija povzročila požar v rezervoarjih za odpadna tekoča topila, ki čakajo na sežig. Trije rezervoarji so goreli več ur in so "popolnoma ali delno uničeni", je dodal. Zato je za zdaj nemogoče povedati, kje je izvor eksplozije, ki je odjeknila okoli 9.30.

Na območju so bili gasilci in reševalci. Foto: EPA
Na območju so bili gasilci in reševalci. Foto: EPA

Izredne razmere v mestu

Popoldne so za večino mesta odpravili poziv ljudem, naj ostanejo v zaprtih prostorih ter naj zaprejo okna in vrata. Samo v predelu Bürrig, kjer je poslopje z rezervoarji, to opozorilo še vedno velja. Do preklica so zaprli tudi okoliška otroška igrišča. Ljudem so poleg tega priporočili, naj ne uživajo zelenjave in sadja s svojih vrtov.

Mestne oblasti so sicer poudarile, da so stopnje onesnaženosti še vedno v okviru dovoljenih in da so vsi ukrepi previdnostni.

Župan Uwe Richrath je v odzivu na eksplozijo dejal, da je danes "črn dan za prebivalce Leverkusna".

Posledice in razsežnost škode po eksploziji za zdaj še niso znane, je sporočila policija in dodala, da so na kraj dogodka poslali okrepljene enote, da bi razjasnili okoliščine. Preiskave sicer še niso mogli začeti, saj dela na pogorišču še potekajo.

Poslopje z rezervoarji, v katerem je odjeknila eksplozija, je sicer odmaknjeno od glavnega dela industrijskega parka, v katerem so številna kemijska podjetja, tudi Bayer, Lanxess in Evonik Industries.