Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prve projekcije štirih javnomnenjskih inštitutov so pokazale, da je Macron osvojil od 57,6 do 58,2 odstotka glasov. Ob razglasitvi prvih izidov se je razleglo navdušenje ob vznožju Eifflovega stolpa, kjer so se zbrali Macronovi podporniki.

Macron je po zmagi zatrdil, da bo predsednik vseh Francozov. Pred privrženci pred Eifflovim stolpom v Parizu je dejal, da njegov drugi mandat ne bo zgolj nadaljevanje prvega, temveč bo delal na nov način, da najdejo odgovore na skrbi ljudi.

Francoski minister za evropske zadeve Clement Beaune iz Macronove stranke Naprej, Francija pa je v prvem odzivu dejal, da "morajo še naprej delati, glede na to, da je skrajna desnica prejela več kot 40 odstotkov glasov".

Marine Le Pen je sporočila, da priznava poraz, kljub temu pa je izid volitev "zmaga" za njeno politično gibanje Nacionalni zbor.

Michel čestital Macronu: "Potrebuje trdno Evropo in Francijo"

Macronu je za zmago že čestital predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Bravo Emmanuel. V tem turbulentnem obdobju potrebujemo trdno Evropo in Francijo, popolnoma zavezano bolj suvereni in strateški Evropski uniji," je zapisal. Čestitala sta mu tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Francoskemu predsedniku je čestitala tudi nemški kancler Olaf Scholz, s katerim sta po zmagi Macrona že opravila prvi telefonski pogovor. Čestitali so mu tudi italijanski premier Mario Draghi ter tudi britanski premier Boris Johnson, med prvimi pa voditelji Nizozemske, Belgije in Luksemburga.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Volilna udeležba do 17. ure nižja kot na zadnjih volitvah

Do 12. ure je bila volilna udeležba 26,4-odstotna, do 17. ure pa 63,2-odstotna, kar je dve odstotni točki manj kot v drugem krogu leta 2017. Udeležba je tudi dve odstotni točki nižja kot do 17. ure v prvem krogu 10. aprila, je sporočilo francosko notranje ministrstvo.

Na podlagi uradnih podatkov se že pojavljajo napovedi, da bi lahko danes doma ostalo 28 odstotkov od skupno 48,7 milijona volivcev, kar bi bilo največ v kateremkoli drugem krogu predsedniških volitev v državi po letu 1969, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Svoj glas sta že oddala oba kandidata. Le Pen je pozdravljala številne podpornike ob oddaji glasu v mestu Henin-Beaumont, utrdbi svoje stranke Nacionalni zbor, na severu države. Macron pa je skupaj z ženo Brigitte volil v letoviškem mestu Le Touquet ob Rokavskem prelivu. Tudi njega je pričakalo več sto ljudi.

Emmanuel Macron z ženo Brigitte je oddal glas v mestu Le Touquet. Foto: EPA
Emmanuel Macron z ženo Brigitte je oddal glas v mestu Le Touquet. Foto: EPA

Bi lahko prišlo do preobrata?

Pred petimi leti, ko sta se v drugem krogu pomerila ista kandidata, je s 66 odstotki prepričljivo zmago slavil Macron. Tudi letos je v zadnjih dneh pozival Francoze, naj preprečijo prihod skrajne desnice na oblast, češ da bo to slabo za Francijo in za Evropo. A je letos Marine Le Pen z zmernejšim nastopom in poudarjanjem težav, kot je rast cen, na svojo stran dobila širši krog volivcev. Oba sta v zadnjih dneh skušala s svojimi izjavami prepričati predvsem 7,7 milijona volivcev, ki so v prvem krogu svoj glas namenili skrajno levemu politiku Jean-Lucu Melenchonu.

Javnomnenjske ankete tako napovedujejo zmago Macrona, a ne izključujejo popolnoma možnosti presenečenja. Ob zmagi Marine Le Pen bi se verjetno v Evropi zgodil politični potres. Če bo Macron izvoljen, bo prvi predsednik po konservativcu Jacquesu Chiracu leta 2002, ki bo dobil drugi mandat v Elizejski palači. Marine Le Pen pa bi z zmago postala prva ženska na položaju francoske predsednice.

Le Pen je glasovala v kraju Henin-Beaumont. Foto: EPA
Le Pen je glasovala v kraju Henin-Beaumont. Foto: EPA

Ankete: Macron vzvišen, Le Pen straši

Volilna udeležba naj bi bila med 72- in 74-odstotna, kar bi bilo najmanj v drugem krogu po predsedniških volitvah leta 1969. K nižji udeležbi naj bi prispevali tudi velikonočni prazniki pa tudi to, da nobeden izmed kandidatov med sodržavljani ni prav priljubljen.

44-letnemu Macronu očitajo vzvišenost in ga obtožujejo, da je "predsednik premožnih", 53-letni Marine Le Pen pa, da ima tesne vezi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Oba imata veliko šibkosti. Za Macrona vsak drugi volivec meni, da je prevzeten, za Le Pen pa, da jih straši," je dejal Bernard Sananes iz javnomnenjske agencije Elabe.

Razlike med kandidatoma velike

Macron se je pred petimi leti prebil v Elizejsko palačo z obljubami o spremembah, a mnogi se zdaj razočarani pritožujejo, da svojih obljub ni izpolnil. Njegov mandat so zaznamovali protesti, epidemija covida-19 in zdaj še naraščajoči življenjski stroški. Veliko vprašanje je, koliko ljudi bo zaradi tega raje ostalo doma.

Predvolilna kampanja je bila kratka, razlike med kandidatoma pa očitne – Macron zagovarja močno Evropo, evroskeptična Marine Le Pen pa bi prepovedala nošnjo naglavnih pokrival in omejila priseljevanje, piše BBC.

Volilno pravico ima 48,7 milijona ljudi. Volišča po Franciji so se odprla ob 8. uri, volivci pa bodo lahko svoj glas oddali do 19. ure oziroma v večjih mestih do 20. ure. Takrat bodo tudi objavili izide vzporednih volitev, ki so 10. aprila v prvem krogu precej natančno napovedale izid.

Macron in Le Pen v boj za predsedniški stolček