Erdogan se ne predaja. Foto: Reuters
Erdogan se ne predaja. Foto: Reuters

Erdogan je dejal, da je AKP ugotovil, da je na volitvah v Carigradu prišlo do "organiziranega zločina". Dodal je še, da je AKP dokumente, ki potrjujejo njegove izjave, že predložil volilni komisiji. Po njegovih besedah pa obstajajo tudi posnetki kamer, na katerih je videti, kje in na kakšen način so se zgodile prevare. Dejal je še, da je prišlo do kraj na voliščih, česar pa ni podrobneje pojasnil.

Na volitvah v Carigradu, kjer je Erdogan pred dolgimi leti kot župan začel svoj politični vzpon, je 31. marca glede na še ne dokončne izide zmagal kandidat opozicijskega bloka v sestavi Republikanske ljudske stranke (CHP) in desnosredinske Iyi (Dobra) s podporo prokurdske stranke HDP Ekrem Imamoglu, a le s tesno prednostjo pred nekdanjim premierjem Binalijem Yilirimom, kandidatom AKP-ja.

Erdogan je še dejal, da v Carigradu, kjer je več kot deset milijonov volivcev, nihče nima niti pravice niti pooblastil, da se s prednostjo 13.000 oziroma 14.000 glasov razglaša za zmagovalca.

AKP je v nedeljo pri volilni komisiji zahteval vnovično štetje vseh glasov v 38 volilnih okrajih v Carigradu, v enem izmed okrajev pa tudi razveljavitev volilnih izidov. Volilna komisija odločitve o zahtevah AKP-ja še ni objavila.