Foto: EPA
Foto: EPA

Erdogan je generalnemu sekretarju zveze Nato Jensu Stoltenbergu dejal, da Ankara ne bo podprla vstopa Švedske in Finske v Nato, če ne bosta državi izrazili jasne zaveze boju proti terorizmu.

Po pogovoru s Stoltenbergom je na Twitterju zapisal, da se mora upoštevati skrb vseh članic, ko gre za vprašanje varnosti, in da je treba nadaljevati razgovore, s katerimi bi našli rešitev.

Še pred tem se je turški predsednik po telefonu pogovarjal z vrhom Švedske in Finske, ki sta pred kratkim zaprosili za članstvo v zvezi Nato. Za to je potrebno soglasje vseh 30 obstoječih članic, a je Turčija zaradi prepričanja, da podpirata določene teroristične skupine, napovedala blokado njune prošnje.

Kaj Erdogan zahteva od Švedske?

Erdogan je v telefonskem pogovoru švedski premierki Magdaleni Andersson dejal, da se mora njihova politična, finančna in oborožitvena podpora terorističnim organizacijam končati.

Od Švedske pričakuje sprejetje konkretnih in resnih ukrepov, s katerimi bo pokazala, da deli zaskrbljenost Ankare glede Kurdske delavske stranke (PKK) ter njenih iraških in sirskih podružnic. Turčija in njeni zahodni zavezniki so stranko uvrstili na seznam terorističnih skupin kot tudi člane gibanja, ki ga vodi muslimanski pridigar Fethullah Gülen s sedežem v ZDA.

Ankara sicer Gülena krivi za poskus državnega udara leta 2016.

Erdogan je švedsko premierko pozval tudi k odpravi vseh omejitev, ki so bile Turčiji naložene na področju obrambne industrije po operaciji vojske v Siriji leta 2019.

Finski predsednik obljubil ukrepanje

V drugem telefonskem pogovoru s finskim predsednikom Saulijem Niinistöm pa je Erdogan dejal, da je zatiskanje oči pred "terorističnimi" organizacijami, ki ogrožajo zaveznico Nata, nezdružljivo z duhom prijateljstva in zavezništva.

Pri tem je poudaril, da je najbolj naravna pravica Turčije, da pričakuje spoštovanje in podporo za svoj legitimen in odločen boj proti očitni grožnji njeni nacionalni varnosti in ljudem.

Niinistöm je v odzivu obsodil terorizem v vseh oblikah in obljubil, da bo Finska v tej smeri sprejela ustrezne ukrepe.