Prebežniki pogosto preplezajo ograjo, ki deli Maroko in špansko enklavo Melilla. Foto: Reuters
Prebežniki pogosto preplezajo ograjo, ki deli Maroko in špansko enklavo Melilla. Foto: Reuters

Po mnenju sodišča v Strasbourgu z vrnitvijo prebežnikov v Maroko Španija ne krši evropske konvencije o človekovih pravicah.

Veliki senat ESČP-ja je tako zavrnil odločitev iz leta 2017, ko je senat ESČP-ja odločil, da skupinsko zavračanje prebežnikov ni v skladu s konvencijo. Zaradi te odločitve je španska vlada takrat zahtevala, da zadevo obravnava še veliki senat.

Pritožbo proti Španiji sta februarja 2015 vložila moška iz Malija in Slonokoščene obale. Po njunih navedbah sta poleti leta 2014 več ur preživela ob mejni ograji med Marokom in Melillo, nato pa ju je aretirala španska policija in brez postopka vrnila v Maroko.

ESČP je pojasnil, da sta se moška sama spravila v položaj, ki ni v skladu z zakonom, ko sta z drugimi ljudmi splezala na ograjo. S tem zavedno nista izbrala zakonite poti na špansko ozemlje. Španija zato ni odgovorna za to, da v Melilli nista bila obravnavana oziroma nista imela pravne zaščite.

Sodišče v Strasbourgu pogosto odloča o obravnavi prebežnikov v Evropi. ESČP je sicer del Sveta Evrope, ki sledi demokratizaciji in varuje človekove pravice v svojih 47 državah članicah, med pomembnejšimi dokumenti je ravno konvencija o človekovih pravicah.