Estonske sile ob meji z Rusijo. Foto: EPA
Estonske sile ob meji z Rusijo. Foto: EPA

Od prejšnjega četrtka je skušalo iz Rusije v Estonijo na mejnem prehodu Narva vstopiti približno 30 prebežnikov, večinoma iz Somalije in Sirije, je sporočilo estonsko notranje ministrstvo. Dodali so, da nihče od njih ni zaprosil za azil in da so vse vrnili v Rusijo.

Estonija se pripravlja na zaprtje mejnih prehodov, če se bo "prebežniški pritisk iz Rusije stopnjeval", in na ravnanje s prebežniki, če jim bo uspelo priti v državo mimo uradnih prehodov, je dejal minister Laanemets.

"Žal je veliko znakov, da so vpleteni ruski obmejni predstavniki in verjetno tudi druge agencije," je dejal estonski minister. "Odkrito povedano, trajajoči prebežniški pritisk na vzhodno evropsko mejo je operacija hibridnega napada," je dodal.

Laanemets je dejal, da prebežniki na mejo prihajajo "organizirano in v skupinah od sedem do enajst ljudi", nato pa so ruski obmejni policisti snemali njihovo vrnitev z meje, potem ko jih je Estonija zavrnila. Minister je dejal, da se je ta posnetek v nekaj urah pojavil v ruskih medijih.

Estonski obmejni policisti so ruske kolege pozvali, naj nehajo spuščati naprej ljudi brez ustreznih dovoljenj za vstop v EU, a jih niso upoštevali, je še dejal estonski minister.

Latvija s podobnimi težavami na meji z Belorusijo

Laanemets je položaj na estonsko-ruski meji primerjal s "podobnim" položajem v Latviji in Litvi na njunih mejah z Belorusijo. Ti dve državi in Poljska so Belorusijo obtožile organiziranja prihoda tisoče prebežnikov z Bližnjega vzhoda in Afrike na njihove meje od leta 2021. Belorusija očitke zanika.

V povezavi s tem vprašanjem se je oglasila tudi latvijska premierka Evika Silina, ki je dejala, da množica prebežnikov, ki skušajo v državo vstopiti iz Belorusije, predstavlja "hibridni napad" Rusije in Belorusije na Latvijo. "Moramo razumeti, da to niso prosilci za azil. To je hibridni napad iz Rusije in Belorusije," je dodala na skupni novinarski konferenci s finskim kolegom v Helsinkih.

Finska je namreč v torek sporočila, da so ruske oblasti verjetno neposredno vpletene v prihod več kot 500 prosilcev za azil, večinoma iz Jemna, Somalije, Sirije in Irala. Prišli so iz Rusije v zadnjih dveh tednih. Finski premier Petteri Orpo je zato dejal, da se mora velik dotok prebežnikov iz Rusije na Finsko "takoj ustaviti".

V ponedeljek je Kremelj zanikal, da Rusija spodbuja prebežnike proti meji s Finsko.

Finska zapira mejo z Rusijo