V Kijevu so dan po vrhu Putin-Biden medijem predstavili zaklonišča za primer napada. Foto: EPA
V Kijevu so dan po vrhu Putin-Biden medijem predstavili zaklonišča za primer napada. Foto: EPA
Sorodna novica Biden opozoril Putina pred stopnjevanjem napetosti v Ukrajini

Biden je prepričan, da je Putin na dvournem virtualnem vrhu razumel njegovo sporočilo – napad na Ukrajino bi imel hude gospodarske posledice za Rusijo. Med odgovarjanjem na vprašanja ameriških novinarjev je zanikal možnost ameriškega vojaškega posredovanja na ukrajinsko-ruski meji.

"Te možnosti ni na mizi," je zatrdil in dodal, da imajo ZDA moralno in zakonsko dolžnost braniti članice Nata v primeru napada nanje, vendar to ne velja za Ukrajino. Biden je še izrazil upanje, da bodo do petka oznanili srečanje med predstavniki Rusije in štirimi velikimi članicami Nata.

Ameriški predsednik je medtem govoril z voditelji Združenega kraljestva, Francije, Nemčije in Italije.

Francija in Nemčija posvarili Rusijo

Biden odgovarja na novinarska vprašanja pred Belo hišo. Foto: Reuters
Biden odgovarja na novinarska vprašanja pred Belo hišo. Foto: Reuters

"Rusiji so bila poslana močna sporočila, da bi imel nov napad na ozemeljsko celovitost Ukrajine strateške in hude posledice," je po telefonskem pogovoru sporočilo francosko zunanje ministrstvo. T. i. kvintet zahodnih zaveznic je "izrazil svojo odločenost, da je treba suverenost Ukrajine spoštovati".

Tudi novi nemški kancler Olaf Scholz je posvaril pred "posledicami", če Rusija ne bo spoštovala "ukrajinske integritete". Ameriški Financial Times je poročal, da naj bi ZDA ob morebitnem napadu zahtevale tudi zaporo plinovoda Severni tok 2, prek katerega naj bi v prihodnosti Nemčija prejela ruski plin.

Putin: Rusija ima pravico braniti svojo varnost

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem prvič javno spregovoril o zaostrovanju napetosti med Rusijo in zavezništvom Nato. Vztrajal je, da ima Rusija "pravico braniti svojo varnost", ni pa želel izrecno odgovoriti, ali načrtuje invazijo na Ukrajino.

Na novinarski konferenci po srečanju z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom je zagovarjal rusko "prijateljsko zunanjo politiko", Natu pa očital izzivalno in "najmanj neprijateljsko" politiko do Rusije.

Ali namerava vojake, ki jih Rusija že nekaj časa kopiči ob meji s svojo zahodno sosedo, dejansko poslati na ozemlje Ukrajine, se ni želel jasno izreči, saj gre pri tem vprašanju dejansko za provokacijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Je pa dejal, da bi bilo zgolj gledati, kako se zveza Nato vse bolj približuje Rusiji, "zločinska nedejavnost".

Putin na konferenci z Micotakisom. Foto: Reuters
Putin na konferenci z Micotakisom. Foto: Reuters

Rusija odločno nasprotuje vstopu Ukrajine v Nato

"Ne moremo mino tega, da nas ne bi skrbela možnost sprejetja Ukrajine v zvezo Nato, saj bo temu nedvomno sledila namestitev vojaških kontingentov, oporišč in orožja, ki nas ogrožajo," je poudaril in dodal, da je širitev Nata na vzhod za Rusijo zelo občutljivo vprašanje.

Tudi Bidnu je v torek povedal, da Moskva zahteva pravna jamstva Zahoda, da Ukrajina ne bo vstopila v Nato.

"Seveda ima vsaka država pravico izbrati način zagotavljanja lastne varnosti, ki se ji zdi najsprejemljivejši. A to mora biti storjeno tako, da ne posega v interese drugih držav in ne spodkopava varnosti drugih držav," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass še dodal predsednik.

Putin je sicer pogovor z Bidnom danes označil kot konstruktiven, vsebinski in odkrit ter dodal, da bosta dialog nadaljevala.

Ukrajina pozdravila pogovor med Putinom in Bidnom

"Na splošno menim, da je pozitivno, da je predsednik ZDA govoril s predsednikom Rusije," se je medtem na virtualni vrh odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Pozdravil je tudi "osebno vlogo" Bidna pri poskusih doseganja miru na vzhodu Ukrajine.

Izrazil je upanje, da bi se Ukrajina in Rusija lahko dogovorili za novo premierje in izmenjavo ujetnikov po srednih pogovorih predstavnikov obeh držav o razmerah v samooklicanih republikah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, na območju spopadov med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki.