V Bruslju so že večkrat protestirali proti Uberju. Foto: EPA
V Bruslju so že večkrat protestirali proti Uberju. Foto: EPA

Današnji protest organizirajo Bruseljsko združenje taksistov (BEF), Belgijska taksistična federacija (FeBeT) in Elite taxi, pridružili se jim bodo tudi predstavniki evropskih sindikatov in taksističnih služb, so sporočili iz Sindikata taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije.

V znak podpore so prihod potrdili tudi predstavniki taksističnih dejavnosti iz neevropskih držav in različne politične skupine, so zapisali.

Protestni vožnji, ki jo bodo spremljali protesti po belgijskih ulicah, bo sledilo srečanje predstavnikov taksistične dejavnosti s predstavniki Evropske komisije. Taksiste bodo predvidoma sprejeli evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, evropski komisar za zaposlovanje in socialne pravice Nicolas Schmit in evropska komisarka za promet Adina Valean.

Taksisti bodo med drugim zahtevali takojšnje preiskave proti Uberju in jasno razmejitev med avtotaksistično dejavnostjo ter najemom vozila z voznikom.

Današnji protest je po pojasnilih Sindikata taksistov odgovor na t. i. afero Uber Files. Nekdanji lobist podjetja Mark MacGann je julija razkril Uberjeve dejavnosti v več kot 40 državah med letoma 2013 in 2017. Datoteke so med drugim razkrile etično sporne in potencialno nezakonite prakse, s katerimi je Uber pospešil svojo bliskovito širitev na trgu.