Finska ima najdaljšo mejo z Rusijo med članicami EU-ja. Foto: EPA
Finska ima najdaljšo mejo z Rusijo med članicami EU-ja. Foto: EPA

"Gre za to, da zagotovimo dober nadzor nad mejo in da lahko predhodno vplivamo na situacije, ki bi se lahko pojavile na meji," je po strankarskem srečanju v torek zvečer za finsko javno televizijo YLE dejala Marin.

Vlada bo po njenih besedah zdaj pripravila ustrezen predlog za pilotni projekt, o katerem bo nato pozneje letos glasoval še parlament. Pričakuje, da bo izgradnja manjšega dela ograje na jugovzhodu države postregla z več informacijami glede pogojev in stroškov. Dokončna odločitev o nadaljnji gradnji naj bi nato padla prihodnje leto.

Mejna straža je predlagala izgradnjo med 130 in 260 kilometri ograje na sicer 1300 kilometrov dolgi meje med Finsko in Rusijo. Glavni del ograje naj bi bil postavljen na območju nadzornih točk na jugovzhodu Finske, mogoča pa je tudi postavitev ob mejnih prehodih na severnem delu meje.

Stroški projekta naj bi znašali več sto milijonov evrov, gradnja pa naj bi vzela od tri do štiri leta, na spletni strani še piše YLE.

Finska je sicer septembra začela zaznavati močno povišano število prečkanj meje z Rusijo, ki so jo mnogi Rusi zapustili, da bi se izognili delni vojaški mobilizaciji, ki jo je ukazal ruski predsednik Vladimir Putin. Konec meseca so nato mejo za Ruse s turističnimi vizumi zaprli.

Tako kot Švedska je tudi Finska, ki si z Rusijo deli najdaljšo mejo izmed vseh držav članic Evropske unije, zaradi ruskega napada na Ukrajino po več desetletjih zavračanja zaprosila za članstvo v zvezi Nato.