Finski premier Orpo se spopada že s tretjim rasističnim incidentom v svoji vladi. Največ preglavic mu povzročajo poslanci skrajno desne stranke Finci pod vodstvom Rikkee Purra (na Orpovi desni). Foto: EPA
Finski premier Orpo se spopada že s tretjim rasističnim incidentom v svoji vladi. Največ preglavic mu povzročajo poslanci skrajno desne stranke Finci pod vodstvom Rikkee Purra (na Orpovi desni). Foto: EPA

Finski časopis Helsingin Sanomat je v četrtek objavil sporočila, ki jih je 37-letni Rydman pred sedmimi leti pošiljal nekdanji partnerici. Ta je časopisu sporočila tudi predala, poroča Politico.

Kot 30-letni poslanec desnosredinske Stranke nacionalne koalicije (NCP) je Rydman zapisal, da se Somalci "širijo kot plevel". Pri tem je delil besedilo pesmi, ki naj bi jo napisal poslanec stranke Finci, ter govori o muslimanu, ki zapusti svojo domovino in posili žensko.

V seriji ksenofobnih sporočil je zapisal, da bi "raje prepovedal ženske, ki nosijo naglavne rute, kot naglavne rute". Ljudi z Bližnjega vzhoda je označil za puščavske opice. V enem od sporočil se je spraševal, kako je lahko podedoval temno rjave oči, pri tem pa je uporabljal žaljivke za temnopolte. "Mi nacisti takšnih stvari ne maramo," je odgovoril, ko mu je partnerka predlagala hebrejska imena za otroke.

Premier Orpo takšne komunikacije "ne more sprejeti"

Finski premier Petteri Orpo iz vrst Stranke nacionalne koalicije (NCP) je junija letos sestavil vladno koalicijo s še tremi strankami, tudi skrajno desnimi Finci, nekoč znanimi kot Pravi Finci.

Orpo je izjavil, da so bila sporočila zasebna, vendar je bil jezik v njih neprimeren. "Ne morem sprejeti takšnega načina govorjenja," je dodal. V odziv na rasistična sporočila je tudi sklical sestanek voditeljev vseh koalicijskih strank in sporočil, da "rasizma na Finskem ne bodo tolerirali".

Sporočila obsodila tudi voditeljica skrajno desne stranke

Wille Rydman je sicer v začetku leta iz NCP-ja prestopil k Fincem. Tudi voditeljica stranke Finci Rikkaa Purra, ki se je sicer tudi sama nedavno opravičila za svoje rasistične komentarje, je sporočila ministra označila za neprimerna.

Rydman je v odzivu na afero nakazal, da bi proti časopisu, ki je objavil sporočila, lahko sprožil pravni postopek.

Tretja rasistična afera za finsko vlado

Na položaj ministra za gospodarstvo je bil Rydman imenovan v začetku meseca in s tem nadomestil Vilhelma Junnilo, ki je odstopil po samo desetih dneh dela zaradi domnevnih pronacističnih izjav, ki jih je izrekel v preteklosti, in domnevnih povezav z neonacističnimi skupinami.

Finsko vlado so pretresli tudi rasistični komentarji finančne ministrice in namestnice premierja Riikkee Purra na njenem blogu iz leta 2008. Voditeljica stranke Finci kljub razkritju afere ni odstopila.