Aplikacija StopCovid zazna, ali je v neposredni bližini okuženi s covidom-19, seveda pa mora imeti tudi on nameščeno aplikacijo na svojem telefonu. Foto: EPA
Aplikacija StopCovid zazna, ali je v neposredni bližini okuženi s covidom-19, seveda pa mora imeti tudi on nameščeno aplikacijo na svojem telefonu. Foto: EPA

S 187 glasovi za in 127 proti je v sredo tudi francoski senat odobril za številne sporno aplikacijo StopCovid, ki deluje prek Bluetootha, spodnji dom je to že storil. Glasovanje sicer ni obvezujoče, a daje simbolno podporo vladi.

Aplikacija deluje sicer le tako, da jo ima na svojem telefonu nameščeno tudi drug uporabnik, ki je recimo zbolel za covidom-19. Če je bila oseba nekje na ulici v neposrednem stiku z okuženo osebo najmanj 15 minut, ji aplikacija to sporoči. Sledi obvezna samoizolacija, da bi se izognili širjenju okužb, poroča portal Euronews.

Vendar pa je aplikacija, ki zazna bližino telefona, naletela na oster odziv zagovornikov zaščite zasebnih podatkov. Trdijo, da bi lahko francoska vlada tako sledila lokacijskim informacijam posameznikov in shranjevala njihove osebne podatke.

Aplikacijo bo mogoče naložiti že prihodnji teden.

Sorodna novica Evropa hiti z aplikacijami za sledenje stikom. Bodo sploh učinkovite?

Zdravje ali svoboda?
Francoski minister za digitalne zadeve Cédric O je zanikal sledenje geolokaciji uporabnikov, nekatere poslance pa kljub temu skrbi sama funkcionalnost aplikacije. Poslanec Charles de Courson je aplikacijo tako primerjal s Huxleyjevim Krasnim novim svetom. "Iluzija boljšega sveta se ustvarja zaradi tehnologije, ljudje pa bodo sčasoma ugotovili, da so izgubili svojo svobodo," je prepričan.

Bo aplikacija sploh učinkovita?

Vprašljiva pa je tudi sama učinkovitost aplikacije. Kot je opozoril poslanec skrajno levičarske stranke La France Insoumise Jean-Luc Mélenchon, je aplikacija neuporabna, saj 25 odstotkov prebivalcev Francije nima pametnih telefonov. Učinkovitost aplikacije bi bila po njegovem vidna le, če bi si jo namestilo od 50 do 60 odstotkov vseh prebivalcev Francije.

Aplikacija neodvisna od Appla in Googla

Predsednica poslanskega odbora za pravne zadeve Yaël Braun-Pivet pa je dejala, da gre za "izvorni strah Velikega brata". "Nisem hotela, da je aplikacija zavezujoča, ali da bi sledila geolokaciji uporabnikov in zbirala podatke," je pojasnila in ob tem dodala, da je zadovoljna zaradi dejstva, da lahko ljudje aplikacijo naložijo po želji in jo tudi izbrišejo ter da je neodvisna od Appla in Googla.

"Uporabniki se bodo sami odločili, ali bodo imeli od aplikacije več koristi ali slabosti," pa dodaja višji svetovalec in direktor centra za demokracijo in tehnologijo Svoboda, varnost in tehnologija iz Washingtona v ZDA Greg Nojeim.

Ideje o tovrstnih sledilnih aplikacijah so v kar nekaj državah, v Združenem kraljestvu želijo udejanjiti sledilno aplikacijo Isle of Wight.

V soboto odprtje barov, restavracij in kavarn
V Franciji se bodo lahko v soboto v okviru sproščanja ukrepov odprli še bari, restavracije in kavarne, čeprav z omejitvami, je napovedal francoski premier Edouard Phillipe. V barih, kavarnah in restavracijah bo lahko za posamezno mizo največ deset ljudi, mize pa bodo morale biti najmanj en meter narazen. Zaposleni bodo morali nositi zaščitne maske, to bo veljalo tudi za goste, ko se bodo gibali. Na območju širše pariške regije, ki je v pandemiji koronavirusne bolezni 19 najhuje prizadeta v Franciji, bodo lahko gostinci odprli zgolj terase, je napovedal Phillipe po zasedanju pristojnih ministrov, ki so potrdili rahljanje ukrepov.

Francoski premier Edouard Philippe je nadaljnje rahljanje ukrepov napovedal za 22. junij. Po tem datumu bi se lahko odprli še kinematografi in letovišča. Foto: Reuters
Francoski premier Edouard Philippe je nadaljnje rahljanje ukrepov napovedal za 22. junij. Po tem datumu bi se lahko odprli še kinematografi in letovišča. Foto: Reuters

Zbiranja na javnih krajih omejeno na največ deset ljudi
2. junija se bodo po vsej državi odprli tudi muzeji in znamenitosti. Tudi tam bo obvezno nošenje mask. Takrat se bodo odprla tudi gledališča, kjer bo treba upoštevati pravila omejevanja družbenih stikov. Zbiranje na javnih krajih medtem ostaja omejeno na največ deset ljudi.

Philippe Francoze pozval k previdnosti
"Virus je še vedno prisoten po vsem ozemlju, pri čemer je razširjenost različna. Hitrost širjenja je trenutno pod nadzorom," je ob predstavitvi sproščanja ukrepov povedal francoski premier. Francoze je pozval k previdnosti in odgovornosti. Izrazil je naklonjenost odprtju notranjih meja v Evropi 15. junija, pri čemer potnikom ne bo treba v karanteno. "Upoštevali bomo recipročnost," je poudaril glede ukrepa karantene.

V Franciji, kjer so se razmere glede pandemije covida-19 umirile, so ukrepe začeli rahljati 11. maja. Takrat se je odprla večina trgovin, frizerski in kozmetični saloni, knjižnice in manjši muzeji. Od takrat so dovoljene tudi posamične športne dejavnosti na prostem. Covid-19 je v državi zahteval več kot 28.500 smrtnih žrtev.