Foto: Reuters
Foto: Reuters

Shod v prestolnici je več ur potekal mirno, zvečer pa se je začelo zaostrovati, ko je nekaj protestnikov začelo zažigati smetnjake. RT poroča, da so protestniki v policiste začeli metati steklenice in druge predmete, možje v modrem pa so odgovorili z vodnimi topovi.

K protestom so pozvali organizacije za človekove pravice in novinarska združenja, ki se bojijo, da bi lahko novi zakon obsežno posegel v svobodo medijev. Osnutek zakona je narodna skupščina sprejela v petek v prvem branju. Predvidoma zadnje glasovanje naj bi bilo prihodnji teden.

Kritiki osnutka zakona svarijo predvsem pred 24. členom t. i. globalnega zakona o varnosti, ki naj bi bil namenjen zaščiti policistov. Če bo zakon sprejet, bo objava fotografij varnostnih sil med njihovim posredovanjem kazniva. Predvidena zagrožena kazen je leto dni zapora in globa do 45.000 evrov.

Sporen je tudi člen osnutka zakona, ki varnostnim silam dovoljuje nošnjo orožja znotraj javnih ustanov tudi zunaj delovnega časa.

Spremembo so predlagali, ker so bili med občinstvom v koncertni dvorani Bataclan, ko je bila ta novembra 2015 prizorišče terorističnega napada, tudi trije policisti, ki pa niso mogli posredovati.