Najstarejšo elektrarno v Franciji so začeli graditi leta 1970, obratuje pa od leta 1977. Foto: Reuters
Najstarejšo elektrarno v Franciji so začeli graditi leta 1970, obratuje pa od leta 1977. Foto: Reuters

Ponoči so po 43 letih delovanja ugasnili prvega od obeh jedrskih reaktorjev. Drugi bo deloval še do 30. junija, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Po ugasnitvi obeh reaktorjev bo moralo preteči še nekaj mesecev, da se bosta oba dovolj ohladila in bodo lahko odstranili izrabljeno jedrsko gorivo, kar naj bi storili do poletja 2023, popolna razgradnja nuklearke pa je predvidena šele leta 2040.

Območje je v petek obiskala ministrica za ekološko in vključujočo tranzicijo Elisabeth Borne, ki je po pogovorih s prebivalci kraja povedala, da niso vsi navdušeni nad zapiranjem. "Zapreti elektrarno ni preprosto. Tam so delovna mesta in zaposleni ljudje. Tukaj sem, da prevzamem odgovornost za odločitev in zagotovim, da pri tem ne bomo nikogar zanemarili," je dejala.

Zaprtje jedrske elektrarne v Fessenheimu je postalo glavni cilj nasprotnikov jedrske energije, potem ko se je leta 2011 zgodila tragična nesreča v Fukušimi na Japonskem.

Takratni predsednik Francois Hollande je zmanjšanje deleža jedrske energije v proizvodnji elektrike in zaprtje nuklearke v Fessenheimu obljubil že nekaj mesecev po nesreči na Japonskem, vendar je zeleno luč leta 2018 prižgala šele vlada sedanjega predsednika Emmanuela Macrona.

Francija večino elektrike pridobi iz jedrske energije

Plakat proti zaprtju Fessenheima na vhodu v elektrarno. Foto: Reuters
Plakat proti zaprtju Fessenheima na vhodu v elektrarno. Foto: Reuters

Odvisnost Francije od jedrske energije se s tem sicer ne bo bistveno spremenila. Država ima še vedno 56 tlačnovodnih reaktorjev v 18 jedrskih elektrarnah – več jih imajo le še v ZDA. Francija je ob tem na samem vrhu po deležu jedrske energije v proizvodnji elektrike, ki je lani znašal 71 odstotkov.

"Gre za prvi korak v energetski strategiji Francije k postopnemu uravnoteženju jedrskih in obnovljivih virov energije," je pred dnevi zaprtje jedrske elektrarne komentiral francoski premier Edouard Philippe. Francija namerava dolgoročno delež jedrske energije znižati na okoli 50 odstotkov, kar nameravajo doseči z zaprtjem skupno 14 reaktorjev, a šele nekoč do leta 2035.

Francoski okoljski aktivisti trdijo, da odvisnost od jedrske energije predstavlja preveliko tveganje za jedrsko nesrečo. Greenpeace opozarja predvsem na jedrsko elektrarno v kraju Tricastin na jugu države, ki je po njihovih trditvah zgrajena na potresnem območju, jez pa naj bi bil prekrhek, zaradi česar naj bi radioaktivni elementi že večkrat iztekli v podvodni sistem.

Zaprtje termoelektrarn do leta 2022

Zagovorniki jedrske energije na drugi strani menijo, da mora biti jedrska energija poleg obnovljivih virov del nizkoogljične rešitve. Macronov energetski načrt predvideva, da bodo do leta 2022 zaprli vse termoelektrarne na premog v državi.