Francoski energetski velikan se je do lani imenoval Total. Foto: Reuters
Francoski energetski velikan se je do lani imenoval Total. Foto: Reuters

Zaradi stavke francoskih naftnih delavcev, ki poteka že 16. dan zapored, se je proizvodnja bencina v Franciji zmanjšala za 60 odstotkov, kar je privedlo do dolgih kolon vozil pred bencinskimi servisi po vsej državi. Kot poroča Reuters, ima eden od treh bencinskih servisov težave pri zagotavljanju goriva.

Stavkajoči naftni delavci zahtevajo predvsem zvišanje plač za deset odstotkov in naftnim družbam očitajo rekordne dobičke v eni najhujših energetskih kriz.

"Če vemo za dobičke, ki so jih ustvarili, je to normalno ... podjetja, ki so sposobna, so dolžna zvišati plače, in Total je eno izmed njih," je dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire in očital podjetju, da je zamujalo z začetkom pogovorov s sindikatom CGT, ki je na čelu stavke.

Pozivu finančnega ministra se je pridružila tudi ministrica za energetiko Agnes Pannier-Runacher, ki je poudarila, da mora TotalEnergies zvišati plače zaposlenim. Ob tem je ministrica napovedala, da je vlada pripravljena uporabiti pooblastila, s katerimi bi delavcem na ključnih delovnih mestih prepovedala stavkati.

"Če bo treba, bomo sprejeli ukrepe za deblokado razpoložljivih zalog v skladišču Dunkirk," je dejala Pannier-Runacher, ob tem pa izrazila upanje, da se bo še danes začel razpletati spor med CGT-jem in TotalEnergies.

Delavci so jezni, ker naftna podjetja v času rekordnih dobičkov niso pripravljena zvišati plače. Foto: Reuters
Delavci so jezni, ker naftna podjetja v času rekordnih dobičkov niso pripravljena zvišati plače. Foto: Reuters

TotalEnergies pripravljen izplačati bonus

Prvi pogovori med vodstvom TotalEnergies in CGT-jem so potekali v sredo, vendar jim ni uspelo doseči preboja, zato je predstavnik sindikata napovedal, da se bo stavka v štirih rafinerijah in v skladišče v Dunkirku nadaljevala.

TotalEnergies je v izjavi za javnost sporočil, da pogajanja o plačah z vsemi sindikati niso mogoča, dokler se nadaljuje blokada rafinerij in skladišč. Ob tem so v družbi napovedali, da bodo decembra izplačali enkratni bonus zaposlenim po vsem svetu v višini ene mesečne plače.

Iz družbe so še sporočili, da so pripravljeni razmisliti o povečanju plač v letu 2023 za šest odstotkov, da bi prihodke izenačili z inflacijo v letu 2022.

TotalEnergies je lani ustvaril 14 milijard evrov čistega dobička, kar je bilo največ v zadnjih 15 letih, potem ko je imel v letu 2020 za več kot sedem milijard evrov izgube. Dobri poslovni rezultati v lanskem letu so bili posledica rasti cen nafte in plina.