Foto: EPA
Foto: EPA

Za vlaganje v jedrsko energijo sta glasovala 402 poslanca, proti jih je bilo 130. V ponedeljek je 278 poslank in poslancev podprlo nezaupnico vladi, za njeno izglasovanje pa bi jih potrebovali 287.

Premierka Elisabeth Borne je po potrditvi vladnega jedrskega načrta sporočila, da se bodo z njim bojevali proti podnebnim spremembam in zagotovili energetsko suverenost Francije.

"Naš cilj je, da naredimo Francijo veliko suvereno brezogljično državo," je dejala ministrica za energijo Agnès Pannier-Runacher. Po njenih besedah gre za začetek "ogromnega projekta ponovnega zagona naše jedrske industrije".

Ministrica je dodala, da administrativni postopki ne bi smeli upočasniti podaljševanja življenjske dobe obstoječih reaktorjev ali gradnje novih.

Vlada s tem projektom "začenja največjo znanstveno, industrijsko in človeško dogodivščino naše države od sedemdesetih let," je še dejala Pannier-Runacher.

Francoski predsednik Emmanuel Macron želi v okviru 52 milijard evrov vrednega načrta šestih novih reaktorjev začeti gradnjo prvega jedrskega reaktorja nove generacije EPR2 pred koncem svojega drugega petletnega mandata maja 2027.

Francija ima trenutno 56 reaktorjev, a je v zadnjih mesecih prihajalo do večjih prekinitev dela, zaradi česar je jedrska proizvodnja elektrike najnižja v 30 letih. Na zahodu Francije v Flamanvillu medtem gradijo nov reaktor, a pri tem zamujajo več let, porabili pa so že več milijard evrov več, kot je bilo predvideno.