Protestniki so na transparentih zapisali geslo
Protestniki so na transparentih zapisali geslo "jaz sem učitelj", nekateri so jih opremili tudi s fotografijo umorjenega Samuela Patyja. Foto: Reuters

Udeleženci so na Trgu republike nosili napise "Jaz sem učitelj", nekateri tudi "Ne totalitarizmu mišljenja". Shoda sta se udeležila tudi županja Pariza Anne Hidalgo in premier Jean Castex, ki je ob tem tvitnil priredbo francoske himne s pripisom: "Ne bojimo se. Ne boste nas delili. Mi smo Francija!"

Nekateri so vzklikali ime umorjenega učitelja Samuela Patyja, drugi so se spomnili tudi terorističnega napada na satirični tednik Charlie Hebdo leta 2015. Slišati je bilo tudi gesla v podporo svobodi izražanja in svobodi poučevanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobne demonstracije so potekale tudi v drugih mestih po državi, kot so Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marseille, Lille in Bordeaux.

V Parizu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
V Parizu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters

Spomin na Charlie Hebdo

Grozovit petkov umor učitelja zgodovine je šokiral Francijo in obudil spomine na teroristični napad na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo leta 2015, ko sta dva napadalca zaradi objave karikatur Mohameda – ki naj bi jih v razredu pokazal tudi učitelj Samuel Paty – ubila 12 ljudi.

Muslimani, še posebej sunitska ločina, verujejo, da je vsakršno upodabljanje vseh islamskih prerokov, še posebej pa satirično, bogokletno.

Grozovit umor pred srednjo šolo

Učitelja Samuela Patyja je pred šolo večkrat zabodel in obglavil 18-letni Abdulah Anzorov, čečenske narodnosti, ki je imel v Franciji status begunca. Po umoru ga je med poskusom aretacije ubila policija.

V soboto je tožilec Jean-Francois Ricard pojasnil, da je bil Paty že tarča groženj na spletnih omrežjih, ker je učencem pokazal karikature Mohameda.

Oče ene od učenk pozival k "mobilizaciji"

Oče ene od njegovih učenk se je na spletu zgražal nad prikazovanjem karikatur in zahteval, da učitelja odpustijo iz šole. Pozival je tudi k "mobilizaciji" proti učitelju in pri tem objavil njegovo ime ter naslov šole, pred katero je bil nato umorjen.

Omenjeni je eden izmed 11 do zdaj aretiranih v preiskavi. Med njimi je tudi več sorodnikov in znancev morilca, ki policiji predhodno ni bil znan.