Strogi varnostni ukrepi od sodišču. Foto: EPA
Strogi varnostni ukrepi od sodišču. Foto: EPA

"Nikogar nisem ubil, nikogar nisem ranil," je Abdeslam, francoski državljan, dejal še pred uradnim zaslišanjem in dodal, da ni nikomur zadal niti praske. Je pa vnovič izrazil pripadnost džihadistični skupini Islamska država, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je dejal, je zvestobo tej skupini prisegel 48 ur pred napadi.

Preiskovalci pravijo, da mu je samomorilski pas odpovedal in da je nekaj ur pozneje pobegnil iz Pariza. Aretirali so ga leta 2016 v Belgiji, od takrat pa je v priporu. Sam je danes sicer dejal, da je odstopil od tega, da bi se raznesel.

Na sodišču je dejal, da je k Islamski državi pristopil bolj iz sočutja do sirskega ljudstva kot iz verskih razlogov. Dodal je, da je Zahod vsilil svoja pravila in vrednote drugim. "Za nas muslimane je to ponižujoče," je dejal.

Dejal je, da ni nikoli potoval v Sirijo, je pa priznal, da je občudoval pripravljenost borcev Islamske države, da se, kot je dejal, vsakodnevno žrtvujejo.

Trdi, da družbi ne predstavlja nevarnosti. "Boj Islamske države je legitimen. Želim živeti pod islamskim pravom. A zakaj bi bil zaradi tega nevaren," je vprašal. "Če bom izpuščen, ne bom nikogar poškodoval. Bil sem štiri mesece na begu, nikomur nisem ničesar storil," je dejal.

Leta 2018 ga je sicer belgijsko sodišče obsodilo zaradi streljanja na policiste, ko je skušal ubežati prijetju.

Namen napadov v Parizu je bil po njegovih besedah prisiliti takratnega predsednika Francije Francoisa Hollanda v končanje francoskih vojaških posredovanj v Iraku in Siriji.

Glavni obtoženec in edini preživeli napadalec

32-letni Abdeslam je glavni obtoženec v okviru sojenja za teroristične napade novembra 2015 v Parizu, v katerih je umrlo 130 ljudi, in obenem edini preživeli napadalec.

Sredi januarja so se začela zaslišanja 14 prisotnih obtožencev, izmed katerih sta se doslej dva sklicevala na pravico do molka. Zaslišanje Abdeslama naj bi trajalo dva dneva.

Sojenje, ki se je začelo septembra lani, naj bi trajalo okoli devet mesecev. Gre za največji proces v zgodovini moderne Francije. Na zatožni klopi je 20 obtoženih, vključno z Abdeslamom, ki jim grozi dosmrtni zapor. Šestim sicer sodijo v njihovi odsotnosti.

Večina je obtoženih, da so pomagali in podpirali priprave na teroristični napad 13. novembra 2015.

Državo, ki si takrat še ni opomogla po napadih na satirični tednik Charlie Hebdo januarja istega leta, so v enem večeru v Parizu pretresli pokol v koncertni dvorani Bataclan, samomorilski napad na stadionu v predmestju Pariza in streljanje na obiskovalce barov in restavracij v vzhodnem delu mesta. Umrlo je 130 ljudi, še 350 je bilo poškodovanih.