Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Obstaja skupno soglasje o tem, da smo zaskrbljeni zaradi razmer na terenu in bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi preprečili napad na Rafo. Enako velja za humanitarno pomoč. Narediti moramo vse, da bo na teren prišlo več pomoči," je premier Robert Golob dejal v pogovoru za Al Džaziro.

Komentiral je svoji srečanji s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresem ta teden ob robu konference, na katerih se je zavzel za takojšnjo prekinitev spopadov v Gazi in preprečitev humanitarne katastrofe v Rafi.

"Zmanjkuje nam časa. Upajmo, da se bo v prihodnjih dneh ali morda tednih zgodil napredek," je premier dejal v odgovoru na vprašanje novinarke Al Džazire o tem, ali je v razpravi s podpredsednico ZDA prejel znake upanja, da se bo zgodila prekinitev ognja. Dodal je, da mu je upanje vlilo tudi trdno stališče Kamale Harris o pravici Palestincev do samoodločbe.

"Moč EU-ja je v enotnosti"

Golob se je vnovič dotaknil tudi neenotnosti znotraj EU-ja glede vprašanja premirja v Gazi, kar je omenil že ta teden, ko je izrazil željo, da bi se stališčem Slovenije do Gaze pridružilo čim več držav EU-ja, da bi s tem Unija izkazala enotnost.

"Moč Evropske unije je v njeni edinstveni enotnosti. Bolj kot je enotna, močnejša je. Enako pravilo poskušamo uporabiti tudi za razmere v Gazi. Počasi, počasi napredujemo. Toda še enkrat – mislim, da je bilo izgubljenih že preveč življenj. Zato nisem prepričan, ali bo samo iskanje enotnosti pomagalo. Torej, to pomeni, da bomo morali enostransko ali v majhnih skupinah storiti več," je dejal.

"Zdaj ni primeren čas za reforme"

Novinarka Al Džazire ga je povprašala tudi o stališčih do reforme Varnostnega sveta ZN-a, v katerem je Slovenija 1. januarja prevzela vlogo nestalne članice, njen mandat pa traja do 31. decembra 2025.

Golob je v tem pogledu ponovil stališče, ki ga je izrazil že v sobotni razpravi na to temo v okviru konference v Münchnu. Dejal je, da zdaj ni primeren trenutek za reforme. "Rešitve moramo poiskati v obstoječem okviru in pustiti reformo za boljše čase," je povedal premier.