V somalski prestolnici Mogadiš deluje tudi turški partner, ki ljudem pomaga pri postopkih za vstop v Turčijo, kar stane od 1300 do 1500 evrov. Foto: EPA
V somalski prestolnici Mogadiš deluje tudi turški partner, ki ljudem pomaga pri postopkih za vstop v Turčijo, kar stane od 1300 do 1500 evrov. Foto: EPA

"Imamo zanesljive informacije, da tihotapci v Turčiji zbirajo prebežnike iz Somalije in jih prek Grčije pošiljajo v Evropsko unijo," je dejal grški minister za migracije Notis Mitarakis.

Kot je dodal minister, so grške oblasti postale pozorne, ker je od 1. novembra na otok Lezbos nezakonito prispelo skupno 214 prebežnikov, med njimi jih je bilo 142 iz Somalije.

Različne poti iz Somalije s turško podporo

Po njegovih besedah imajo dokaze, da so somalski državljani prejeli turške vizume. Nekatere med njimi naj bi Turčija pritegnila s sloganom "Pojdi v Turčijo in študiraj", je pojasnil Mitarakis.

V somalski prestolnici Mogadiš deluje tudi turški partner, ki ljudem pomaga pri postopkih za vstop v Turčijo, kar stane od 1300 do 1500 evrov. Grški minister je omenil tudi primere, ko so sodelavci nevladnih organizacij Somalcem pomagali priti v Turčijo z letalom.

Sorodna novica V zapuščenih objektih v nemogočih razmerah bivalo več kot 50 prebežniških družin

V Grčijo je letos prišlo 15.000 prebežnikov

Mitarakis je ob tem Turčijo pozval, naj spoštuje dogovor o migracijah z Evropsko unijo (EU) iz leta 2016, EU pa jo je pozval, naj podpre Grčijo.

Po podatkih visokega komisariata ZN-a za prebežnike (UNHCR) je v Grčijo letos sicer prispelo približno 15.000 prebežnikov, od tega jih je 9500 prišlo na otoke, kot so Lezbos, Hios in Samos. Razmere na teh otokih so med drugim zaradi prenatrpanosti tamkajšnjih središč za prebežnike napete.