Starša zaprtega beloruskega novinarja Romana Protasjeviča, Natalija in Dimitrij Protasjevič, na novinarski konferenci v Beloruski hiši v glavnem mestu Poljske Varšavi. Foto: EPA
Starša zaprtega beloruskega novinarja Romana Protasjeviča, Natalija in Dimitrij Protasjevič, na novinarski konferenci v Beloruski hiši v glavnem mestu Poljske Varšavi. Foto: EPA

Beloruske oblasti trdijo, da so v nedeljo ukazale zasilni pristanek letala, ki je bilo na poti iz Grčije v Litvo, ker so od palestinskega gibanja Hamas prejele grožnjo z bombo. Ob pristanku letala v Minsku so nato aretirali novinarja Romana Protasjeviča in njegovo partnerico Sofijo Sapega.

Hamas je zavrnil kakršno koli povezavo z grožnjo z bombo, evropski voditelji pa so očitali Belorusiji piratstvo z ugrabitvijo letala.

Mati Romana Protasjeviča prosi za osvoboditev sina

Grožnja poslana 24 minut po tem, ko so beloruske oblasti posvarile posadko letala
Raziskovalna skupina Dossier Center je v sredo objavila elektronsko pismo z domnevno grožnjo Hamasa. To je bilo poslano 24 minut po tistem, ko so beloruske oblasti posvarile posadko letala, da obstaja grožnja z bombo, na spletni strani poroča agencija Reuters.
Švicarsko podjetje Proton Technologies ni komentiralo vsebine sporočila, je pa potrdilo, da je bilo poslano po preusmeritvi letala. "Nismo videli kredibilnih dokazov, da so beloruske trditve resnične," so sporočili. Ob tem so zagotovili, da bodo pomagali evropskim oblastem pri preiskavi primera, ko bodo prejeli uradno prošnjo.

Novinarji brez meja opozarjajo na katastrofalne razmere za novinarje v Belorusiji

Zaprti novinar Roman Protasjevič se je v kratkem videoposnetku javil iz zapora v Minsku. Belorusko opozicijo in mednarodno javnost skrbi njegova usoda, zato se vrstijo pozivi, naj režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka Protasjeviča izpusti iz zapora.  Foto: Reuters
Zaprti novinar Roman Protasjevič se je v kratkem videoposnetku javil iz zapora v Minsku. Belorusko opozicijo in mednarodno javnost skrbi njegova usoda, zato se vrstijo pozivi, naj režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka Protasjeviča izpusti iz zapora. Foto: Reuters

Medtem pa je vodja organizacije Novinarji brez meja (RSF) Christophe Deloire ob obisku v Litvi opozoril, da se beloruski novinarji spopadajo s katastrofalnimi razmerami. "Sem smo prišli, ker želimo poslati signal podpore novinarjem v Belorusiji," je povedal Deloire po srečanju z litovskimi tožilci, ki so uvedli preiskavo prestreženega letala družbe Ryanair. Pred tem je Deloire v imenu organizacije uradno vložil pritožbo proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Tisti, ki so pripomogli k takim dejanjem, bi morali biti nekoč obsojeni
"Pomembno je, da smo še naprej aktivni in premislimo vsak način učinkovite podpore novinarjev v Belorusiji v prihodnje, saj so se zdaj znašli v katastrofalnih razmerah,"
je povedal Deloire. "Če želite rezultate, če želite osvoboditev danes pridržanega novinarja, če želite konec represije nad novinarji in na splošno nad celotnim civilnim prebivalstvom v Belorusiji, potem obstajajo politični pritisk in gospodarske sankcije, ki se lahko uvedejo proti državam, obstajajo pa tudi pravosodni postopki," je povedal. "Tisti, ki so pripomogli k takim dejanjem, bi morali biti nekoč obsojeni, morali bi prevzeti odgovornost in to vključuje beloruskega predsednika Lukašenka," je dodal.

Belorusija na 158. mestu med 180 državami po indeksu medijske svobode
Belorusija je na 158. mestu med 180 državami na svetovnem indeksu medijske svobode, ki ga pripravlja RSF. Lukašenko je med drugim v ponedeljek odobril zakon, ki prepoveduje novinarjem poročanje v realnem času o nedovoljenih množičnih protestih. Podobno velja za beloruske državljane. Prepovedano je tudi množično zbiranje sredstev za kritje glob, ki so jih prejeli zaradi kršenja zakona o množičnem zbiranju.

Ruske oblasti družbi Austrian Airlines niso odobrile spremembe načrta poleta

Avstrijska letalska družba Austrian Airlines je odpovedala polet z Dunaja v Moskvo, ker ruske oblasti niso odobrile spremembe načrta poleta, ki bi letalu omogočila, da bi obšlo beloruski zračni prostor. Iz podjetja Austrian Airlines so sporočili, da so v skladu s priporočilom Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA) odpovedali polete v beloruskem zračnem prostoru. Zato so morali spremeniti načrt poleta Dunaj‒Moskva. "Spremembo poti leta morajo potrditi oblasti. Ruske oblasti nam niso dale dovoljenja," so zapisali v družbi, ki je del nemške skupine Lufthansa. Avstrijsko ministrstvo za promet je potrdilo, da je bil polet odpovedan. Na ruskem ministrstvu za promet pa za zdaj tega niso želeli komentirati.

Številne evropske letalske družbe so se po nedeljskem incidentu v Belorusiji, ko so tamkajšnje oblasti Ryanairovo letalo preusmerile v Minsk in aretirale opozicijskega novinarja Romana Protasjeviča, odločile, da se bodo izogibale beloruskemu zračnemu prostoru. K temu jih je v sredo pozvala tudi EASA.

Zunanji ministri skupine G7 pozvali Belorusijo k takojšnji izpustitvi Protasjeviča

Medtem pa so zunanji ministri skupine G7 pozvali k takojšnji in brezpogojni izpustitvi beloruskega novinarja Romana Protasjeviča, ki so ga aretirali v Minsku po prisilnem pristanku letala. Ob tem zahtevajo tudi izpustitev drugih novinarjev in političnih zapornikov v Belorusiji. Ministri Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske in ZDA so skupaj z Evropsko unijo obsodili dejanja beloruskih oblasti. Predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku očitajo ogrožanje varnosti potnikov in posadke letala, ki so ga preusmerili. Ministri so ob tem obljubili okrepitev naporov pri določevanju odgovornosti beloruskih oblasti, med drugim z nadaljnjimi primernimi sankcijami. Britanski zunanji minister Dominic Raab je tvitnil, da bodo uporabili vsa orodja, ki so jim na voljo.