Protestniki so se zbrali drugi večer zapored, napovedujejo pa nove proteste. Foto: EPA
Protestniki so se zbrali drugi večer zapored, napovedujejo pa nove proteste. Foto: EPA

Cilj preiskave je po besedah tiskovne predstavnice policije sprožiti kazenske postopke, po potrebi tudi proti vodstvu zasebnega železniškega operaterja. Med zaseženo dokumentacijo so med drugim zvočni posnetki.

59-letni načelnik postaje v Larisi, ki so ga v povezavi z nesrečo aretirali v sredo, je po navedbah svojega odvetnika priznal delno odgovornost za nesrečo, a poudaril, da so pri njej igrali vlogo tudi drugi dejavniki.

Predstavnik grške vlade Janis Ojkonomu je v četrtek dejal, da so za zamude pri namestitvi potrebne zaščitne opreme na progah, ki so pripomogle k tragediji, posledica "kroničnega slabega delovanja in desetletij neuspešnega" državnega upravljanja.

Železniški sindikat je že dolgo opozarjal, da na področju varnosti na železnici ni bilo storjenega ničesar. Železniški delavci zato danes stavkajo že drugi dan zapored.

Grški železniški operater Hellenic Train je bil v trenutno obliko preoblikovan pred petimi leti s privatizacijo državnega podjetja Trainose, ki je bilo prodano italijanskim državnim železnicam Ferrovie Dello Stato Italiane.

V Atenah in Solunu znova protesti

V Atenah se je medtem pred sedežem družbe Hellenic Train, ki upravlja železniško omrežje, na protestu zbralo več kot 5000 ljudi, ker že desetletja niso izboljšali varnosti železniškega omrežja.

"Morilci!" je vzklikala množica protestnikov, medtem ko so to besedo z rdečo barvo napisali na stekleno fasado stavbe.

Protesti so v četrtek potekali tudi v Solunu. Nekateri protestniki so v policiste metali zažigalne steklenice. Ponoči so se razmere umirile.

Protestniki so bili večinoma mladi, podobne starosti kot številne žrtve torkove nesreče, ki je bila najbolj smrtonosna v državi. Večino med žrtvami so namreč predstavljali študentje, ki so se vračali s podaljšanega konca tedna.

Na stotine ljudi je demonstriralo tudi v Larisi, ki je blizu kraja nesreče, Patrasu in drugih mestih. Protestniki so nosili transparente z napisom "Napiši mi, ko boš prispel" – sporočilo, ki ga je poslala mati eni od mladih žrtev in ki se v zadnjih dneh pojavlja kot slogan protestov. Številni protestniki so nosili črne zastave.

Študenti in dijaki so organizirali sedeče proteste na več kot 20 fakultetah in šolah po vsej državi. Na vhodih v več univerz so izobesili črne rjuhe, v Larisi pa so protestniki na tire lokalne železniške postaje metali bele vrtnice.

Novi protesti z geslom "Žalujemo za našimi mrtvimi, zahtevamo resnico", so za drevi načrtovani v Atenah, drugem največjem grškem mestu Solunu ter drugih mestih.

Medsebojno obtoževanje politikov

Protesti dobivajo tudi politične razsežnosti. Konservativni in levičarski politiki drug na drugega valijo krivdo za nedelovanje sistema, ki ustavi vlak, ko grozi nevarnost, in ki naj bi tako varoval tudi pred človeškimi napakami. V zadnjih desetih letih sta v Grčiji izmenično vladali dve glavni stranki – konservativna Nova demokracija in levičarska Siriza.

Najhujša železniška nesreča v zgodovini Grčije se je zgodila v noči na sredo, ko je potniški vlak s 352 ljudmi na poti iz Soluna v Atene čelno trčil v tovorni vlak, ki je pripeljal v nasprotni smeri na istem tiru sicer dvotirne proge.

Po nesreči v grških mestih protesti