Gruevski je bil obsojen na dve leti zapora zaradi korupcije in zlorabe položaja. Foto: Reuters
Gruevski je bil obsojen na dve leti zapora zaradi korupcije in zlorabe položaja. Foto: Reuters

V svojem prvem intervjuju po pobegu v Budimpešto je za makedonsko televizijo Sitel zatrdil, da se je sprva želel podrediti "nori sodbi brez pravnih osnov" in oditi v zapor na prestajanje dveletne zaporne kazni, na katero je bil obsojen zaradi korupcije in zlorabe položaja.

"Vendar pa sem dobil informacije, da nekdo načrtuje mojo likvidacijo v zaporu. Zato sem si premislil," je povedal. Informacije o tem pa je dobil od "ljudi, ki so zelo dobro obveščeni o razmerah v makedonskih zaporih," je povedal.

"Javno še ne morem povedati, kdo stoji za to zaroto, ker tega še ne morem dokazati," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dodal Gruevski.

To naj bi bil glavni vzrok, da je novembra lani pobegnil iz države in s pomočjo madžarskih diplomatov v Albaniji prek Črne gore in Srbije v diplomatskem avtomobilu dopotoval v Budimpešto, kjer so mu potem na hitro uredili politični azil. Gruevski je sicer dober prijatelj madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Gruevski je pobegnil na Madžarsko, kjer so mu oblasti takoj podelile azil. Na sliki z madžarskim premierjem, sicer ostrim nasprotnikom prosilcev za azil, Viktorjem Orbanom. Foto: Reuters
Gruevski je pobegnil na Madžarsko, kjer so mu oblasti takoj podelile azil. Na sliki z madžarskim premierjem, sicer ostrim nasprotnikom prosilcev za azil, Viktorjem Orbanom. Foto: Reuters

Na Madžarsko pobegnil zaradi njenih "neodvisnih institucij"

Gruevski, ki je pred volitvami leta 2016 makedonsko vlado vodil skoraj desetletje, je v intervjuju še pojasnil, da je Madžarsko izbral, ker je članica EU-ja in "je država z neodvisnimi institucijami".

Dejal je še, da pred odhodom iz Makedonije ni imel stika ne z madžarskimi oblastmi ne z albanskimi, črnogorskimi ali srbskimi. Odšel je na madžarsko veleposlaništvo v Tirani, kjer je zaprosil za azil, nato pa so se odločili, da se ga iz varnostnih razlogov prepelje v Budimpešto.

Kako je prečkal makedonsko mejo z Albanijo, glede na to, da ni imel veljavnega potnega lista, ni hotel pojasniti. "Na ta del v tem trenutku ne morem odgovoriti. Prepustil bom, da to odkrijejo oblasti v Makedoniji, ki se hvalijo s tem, da bodo to ugotovile, a bilo je enostavno," pravi Gruevski.

Meje drugih držav do Madžarske je prehajal z osebno izkaznico, srbsko-madžarsko mejo pa je prečkal z dokumentom, ki so mu ga izdali na madžarskem veleposlaništvu v Tirani.

Oblast v Makedoniji "marionetna"

Zatrdil pa je še, da je Madžarska le njegova začasna postaja, sicer pa da se namerava vrniti v Makedonijo.

"Tu sem le začasno, da se zaščitim pred političnim pregonom aktualnih oblasti in nepravično obsodbo. Do zadnjega sem se boril na sodišču. Vendar menim, da sem se pravilno odločil in preprečil, da bi se marionetna oblast v Makedoniji izživljala nad mano," je dejal.