Foto: AP
Foto: AP

Izvajali naj bi ga hrvaški, romunski in grški policisti. Hrvaška vlada je že sprožila preiskavo, grška pa jo danes napovedala, saj Unijo skrbi, da so ji takšna dejanja okrnila ugled.

Posnetki, ki jih je v sredo objavila tudi hrvaški RTL, kažejo zamaskirane policiste, kako na meji med Hrvaško in BiH-om s palicami nasilno potiskajo prebežnike v Moravo. Vsi so ostali tudi brez čevljev.

Sorodna novica Dvanajst članic EU-ja bi financiralo ograje na mejah z evropskimi sredstvi

Spet na drugih posnetkih, iz junija, se jasno vidi na uniformah policistov, da gre za hrvaško intervencijsko policijo. Videti je tudi dele uniform in kose orožja, ki so podobni uniformam in oborožitvi posebnih enot hrvaške policije.

Da gre na posnetkih za hrvaške policiste, je potrdil tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović.

"Ne samo vlada, tudi direktor policije je, takoj ko je videl del teh posnetkov, poslal strokovno ekipo, ki je zelo intenzivno preiskovala ta primer. Potrdili so, da gre za pripadnike policije," je povedal Božinović v Bruslju. "Zagotovo bodo vsi postopki, vključno s preiskavo o dogodkih, dali odgovore na vsa vprašanja, ki nas zanimajo. Če se bo pokazalo, da je šlo za prekoračitev policijskih pooblastil, bodo sledile sankcije."

Nasilje hrvaških policistov je sprožilo tudi proteste. Na transparentu:
Nasilje hrvaških policistov je sprožilo tudi proteste. Na transparentu: "Migracije niso zločin." Foto: AP

Glavni direktor hrvaške policije Nikola Milina pa je sporočil, da so zaradi hujših kršitev službenih dolžnosti suspendirali tri pripadnike posebnih enot policije. Proti trojici so sprožili še disciplinski postopek. Dogodek bo obravnavalo tudi državno tožilstvo.

Povedal je, da so se kršitve zgodile v delovnem času in da se zastavlja vprašanje, zakaj policisti niso imeli službenih uniform. Dodal je, da gre za tri pripadnike posebnih enot policije, ki so prišli pomagat kolegom ob meji Hrvaške z BiH-om. Kot je poudaril, je trojica ravnala individualno. Prej niso bili znani po kršitvah policijskih pooblastil.

Milina je zanikal ugibanja medijev, da je hrvaška policija sprožila operacijo Koridor za ustrahovanje in zlorabo prebežnikov. Povedal je, da je operacija usmerjena izrecno v boj proti tihotapcem ljudi in da so med njo večkrat rešili prebežnike, tudi iz situacij, ki so bile smrtno nevarne.

Pod drobnogledom tudi Grčija

Po navedbah Božinovića sicer hrvaško notranje ministrstvo vsako leto zaradi podobnih incidentov kaznuje okoli 400 svojih uslužbencev. "To bomo počeli še naprej, ker je edino pravilno, pa tudi v skladu s pravom."

Za hrvaškega premierja Andreja Plenkovića je nasilno ravnanje policistov prav tako nesprejemljivo, kar je ponovil tudi danes. "Na posnetkih se ne vidi, da bi prebežniki grozili komur koli. To je sramota in zelo slabo. Če so storilci iz sistema države, bodo odgovarjali," je dejal po udeležbi na slovesnosti ob dnevu hrvaškega sabora.

Kot poroča RTV-jeva dopisnica Marta Razboršek, je Hrvaška od leta 2015, ko je čez njeno ozemlje potovalo več sto tisoč prebežnikov, od Evropske komisije prejela 163 milijonov evrov.

Preiskovalni novinarji so nasilnega vračanja prebežnikov v Egejskem morju na reševalnih oranžnih splavih, za katere je denar prispevala Unija, obtožili tudi Grčijo. A kljub vsemu se je Grčija za preiskavo odločila šele danes, in sicer pod pritiskom.

Hrvaška in Grčija preiskujeta zlorabe policistov