Foto: EPA
Foto: EPA

Iz nacionalnega kriznega štaba so sporočili, da so v zadnjem dnevu opravili 763 testiranj, 50 je bilo pozitivnih. Aktivno okuženih z novim koronavirusom je na Hrvaškem tako 1117, v izolaciji pa je nekaj več kot 4800 ljudi. Od 25. februarja letos, ko so potrdili prvi primer okužbe, so skupno potrdili 3722 okužb, 119 okuženih je umrlo, 2486 jih je ozdravelo.

Nekaj več okuženih kot pretekle dni je v Istri, in sicer 16, sicer pa jih je znova največ v Zagrebu (24) in zagrebški županiji (7).

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v pogovoru za Novi list, v katerem je spregovoril o širjenju novega koronavirusa ter tudi o nedavnih parlamentarnih volitvah in zmagi HDZ-ja, dejal, da jeseni ne pričakujejo močnejšega izbruha epidemije. Vse bo odvisno od ljudi in spoštovanja preventivnih ukrepov, je poudaril in dodal, da si država ne more privoščiti nove popolne karantene. "Novega lockdowna (ang. popolnega zaprtja, op. p.) ne bi smelo biti, saj ga gospodarstvo niti ene države ne bi preživelo na daljši rok, če pa bi se pojavila nova žarišča okužb, bi jih lahko uspešno lokalizirali."

Epidemija ohromila hrvaški turizem
Po uradnih podatkih je na Hrvaškem okoli pol milijona tujih gostov, med katerimi jih je največ iz Nemčije, sledijo Avstrijci, Slovenci, Čehi, Madžari in Slovaki. Na Hrvaškem dopustuje okoli 92.000 Slovencev.

Letošnje število nemških turistov na Hrvaškem naj bi bilo pri približno 90 odstotkih lanskega, piše Jutarnji, a opozarja, da zaradi hitrega širjenja okužbe na Hrvaškem nemški mediji z Bildom na čelu že več dni vodijo kampanjo proti počitnikovanju v tej državi. Madžarski premier Viktor Orban pa je Madžare pozval, naj ne dopustujejo na Jadranu, ampak raje ob Blatnem jezeru.

Rekordno število okuženih na Hrvaškem in v BiH-u

Gostinci v Dubrovniku z 80 odstotkov manj prometa

Časopis Jutarnji je med drugim predstavil zgodbo gostinca iz Dubrovnika. Pravi, da ima letos kar 80 odstotkov manj prometa kot lani. Če so po navadi v tem času zaslužili samo v enem večeru 4.000 evrov, jih zdaj tisoč. V restavraciji trenutno dela 11 zaposlenih, lani jih je 20.

"Če smo preživeli krizo leta 2008, bomo tudi to, čeprav se mi zdi, da bo tokrat težje," pa je dejal lastnik družinske restavracije, 36-letni Pero Šare, ki doda, da imajo srečo, saj so nekatere restavracije popolnoma prazne. Tudi sami so morali začasno zapreti šest svojih restavracij v katerih skupno zaposlujejo 100 ljudi. Med turistično sezono sicer zaposlujejo okoli 170 natakarjev, kuharskih mojstrov, ribičev, dostavljavcev. Povedal je še, da so zaposlenim v restavracijah, ki jih imajo ob Jadranskem morju, plače znižali za 20 odstotkov, v Zagreb pa so ostale na isti ravni.

Dubrovnik Foto: Reuters
Dubrovnik Foto: Reuters

Turisti iz Hrvaške in Srbije
Kot je dejal Šare, je Dubrovnik ostal brez gostov, ki so prispeli z letali, kot tudi brez tistih, ki so prišli z ladjami križarkami. Jutarnji pa ugotavlja, da Hrvaška "z bitko za čim boljšo turistično sezono" dovoljuje vstop v državo tudi državljanom iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. Po podatkih Hrvaške turistične skupnosti je v državi trenutno 5000 turistov iz Srbije in 11.000 iz BiH-a, a to so le tisti, ki so se prijavili prek aplikacije eVisitor. Podatki z omenjene aplikacije namreč ne zajemajo t. i. vikend turistov, ki prihajajo iz BiH-a na hrvaško obalo samo za en dan.

Hrvaška je v petek poostrila nadzor na meji s Srbijo in BiH-om. Potniki, ki želijo vstopiti iz tretjih držav, morajo po novem v obvezno samoizolacijo, če niso med izjemami. Med temi so vsi državljani EU-ja ne glede na prebivališče, člani njihovih družin ter državljani tretjih držav, ki imajo dolgoletno prebivališče ali pravico bivanja na podlagi vizumov. Med izjemami so tudi Hrvati, ki živijo v BiH-u in imajo tudi hrvaško državljanstvo.

V Srbiji 144 bolnikov na respiratorjih

V Srbiji so zadnji dan opravili 4050 testiranj in potrdili 287 novih okužb, med njimi je tudi minister za javno upravo Branko Ružić. Aktivno okuženih je zdaj 4091, poroča regionalna televizija N1. Na respiratorjih je 144 bolnikov s covidom-19.

Zadnji dan je umrlo enajst ljudi, štirje v bolnišnici v Nišu, trije v Novem Pazarju, dva v Čačku in po eden v Vranju ter Valjevu. Skupno število smrtnih žrtev od začetka epidemije je 393.

57 novih okužb v Črni gori, 136 v Severni Makedoniji

Črnogorski inštitut za javno zdravje je sporočil, da so v zadnjem dnevu opravili 433 testiranj in potrdili 57 novih okužb. Umrli so trije ljudje, od začetka junija je umrlo 14 ljudi.

V Severni Makedoniji so opravili 991 testiranj in potrdili novih 136 primerov okužbe. Aktivnih primerov v državi je 3526, štirje bolniki potrebujejo pomoč respiratorja. Umrlo je šest ljudi, od začetka epidemije 382.