Zagreb je 22. marca prizadel potres, v središču mesta so poleg stanovanjskih objektov močno poškodovana številna poslopja zgodovinskega, kulturnega in umetniškega pomena. Foto: EPA
Zagreb je 22. marca prizadel potres, v središču mesta so poleg stanovanjskih objektov močno poškodovana številna poslopja zgodovinskega, kulturnega in umetniškega pomena. Foto: EPA

Hrvaški parlament je v četrtek pozno zvečer potrdil novo hrvaško vlado, ki jo bo znova vodil dosedanji hrvaški premier Plenković. V skladu z njegovimi napovedmi je vlada najprej sprejela predlog zakona o popotresni obnovi Zagreba in okolice.

Plenković je poudaril, da je po merilih Svetovne banke škoda v potresu ocenjena na 11,5 milijarde evrov. Poškodovanih je 25.000 objektov, večinoma v središču in vzhodnem delu Zagreba. V središču mesta so poleg stanovanjskih objektov močno poškodovana številna poslopja zgodovinskega, kulturnega in umetniškega pomena.

V zakonu so predlagali, da bi za zasebna poslopja država prispevala 60 odstotkov stroškov, lokalna samouprava in lastniki pa po 20 odstotkov. Za financiranje prenove poslopij javnih institucij in ustanov bodo v celotnem znesku poskrbeli ustanovitelji.

Financiranje: Svetovna banka, Svet Evrope, sklad EU-ja ...

Premier Plenković pričakuje 89 milijonov evrov za popotresno obnovo iz Bruslja že avgusta. Foto: EPA
Premier Plenković pričakuje 89 milijonov evrov za popotresno obnovo iz Bruslja že avgusta. Foto: EPA

Iskanje virov financiranja za popotresno obnovo pa se nadaljuje. Plenković je spomnil, da je vlada iz proračuna že poskrbela za najnujnejša popravila stanovanjskih objektov in za namestitev ljudi, ki se po potresu niso mogli vrniti v uničene stanovanjske objekte. S svetovno banko so sklenili dogovor o 200 milijonov dolarjev vrednem posojilu za prenovo zdravstvenih in šolskih ustanov.

O ugodnem posojilu se pogovarjajo še z Razvojno banko Sveta Evrope (CEB). Zaprosili so tudi za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada EU-ja. Plenković pričakuje, da bodo v Bruslju že na začetku avgusta odobrili 89 milijonov evrov akontacije pomoči za obnovo Zagreba. Iz sklada EU-ja pa naj bi dobili do 500 milijonov evrov.

Hrvaški minister za finance Zdravko Marić je izrazil pričakovanje, da bodo projekti obnove in gradbena dela prispevali h krepitvi hrvaškega gospodarstva in bruto domačega proizvoda (BDP).

Na Hrvaškem skoraj 620.000 turistov

Na začetku seje je hrvaški notranji minister Davor Božinović poročal tudi o aktivnostih nacionalnega štaba civilne zaščite. Med drugim je dejal, da je trenutno na Hrvaškem nekaj manj kot 620.000 turistov, večinoma iz Nemčije, Slovenije, Poljske, Češke in Avstrije.

Izrazil je zadovoljstvo, da so Avstrija, Nemčija in Slovenija potrdile, da je Hrvaška varna turistična država za turiste iz teh držav, ko gre za pandemijo bolezni covid-19. Potrdil je, da poteka intenzivna diplomatska dejavnost, da bi Nizozemska vrnila Hrvaško na zeleni seznam.

16 ministrstev, 18 članov vlade

Sorodna novica Po celodnevni razpravi sabor potrdil novo hrvaško vlado

Na prvi seji nove hrvaške vlade ni bilo ministra za pravosodje in upravo Ivana Malenice, ki je v samoizolaciji, potem ko je bil na začetku tedna na testu za okužbo s koronavirusom pozitiven.

V novi hrvaški vladi je 16 ministrstev, kar je štiri manj kot v prvi Plenkovićevi vladi. Večina ministrov je bila tudi v prejšnji hrvaški vladi in vsi so iz vrst HDZ-ja, razen finančnega ministra Marića, ki ni član nobene stranke.

V 18-članski vladi je eden štirih podpredsednikov vlade Boris Milošević, ki je iz Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS). Drugače od treh drugih podpredsednikov hrvaške vlade Milošević ne bo vodil nobenega ministrstva, temveč bo zadolžen za družbene dejavnosti ter človekove in manjšinske pravice.