Foto: BoBo/Zvonimir Barisin/PIXSELL
Foto: BoBo/Zvonimir Barisin/PIXSELL

Samo v Istri so inšpektorji v štirih letih izdali 530 odločb o odstranitvi nezakonitih gradenj in 11 kazenskih ovadb ter 34 predlogov za kazenski pregon. Odstranili so 158 nezakonitih gradenj in izdali za več kot 1,58 milijona evrov kazni.

Na hrvaški obali tako ne mine dan, da ne bi brneli gradbeni stroji, vendar ne zaradi gradnje, ampak zaradi rušenja.

Aktivisti so takole proslavili rušenje črnih gradenj. Foto: BoBo
Aktivisti so takole proslavili rušenje črnih gradenj. Foto: BoBo

Danes so v zalivu Vruja pri Makarski začeli rušiti sedem luksuznih stavb, ki jih je 20 let gradil splitski podjetnik. Rušenje bo trajalo več tednov, stalo bo 300.000 evrov, račun bo dobil lastnik črne gradnje.

Za domačine, ki se že leta zavzemajo za vrnitev tega zaliva ljudem, je bil današnji začetek rušenja praznik. "Dokazali smo, da lahko z vztrajnim, ustvarjalnim in zabavnim pristopom opozorimo na težavo in jo odpravimo," je za HTV povedala aktivistka Andrea Topić.

Kolegica aktivistka Bruna Fistanić pa: "Odhaja to, kar je neokusno, namenjeno množičnemu turizmu. Zaliv želimo vrniti ljudem."

Dvig davka na počitniške hiše

V naselju Okrug Gornji na otoku Čiovo pa so v četrtek začeli rušiti kamnito hišo z bazenom, ki jo je na območju, kjer gradnja ni dovoljena, nekaj metrov od morja, zgradil švedski državljan. Šveda so večkrat opozorili in oglobili, a ni zaleglo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Hiša je bila zgrajena povsem nezakonito, zato jo tudi rušimo," je povedal glavni državni inšpektor Andrija Mikulič.

Podobna usoda čaka še dve hiši. "To je sporočilo vsem tistim, ki še vedno gradijo, naj nehajo, sicer se bodo inšpektorji vrnili," je povedal župan Okruga Ivica Radić.

Razburja pa tudi napovedan dvig davka na počitniške hiše na Hrvaškem. Davčna reforma bo občinam dovolila, da od 1. januarja prihodnje leto najvišjo stopnjo davka lahko dvignejo z dveh na pet evrov za kvadratni meter.

To bi lahko lastnike počitniških hiš in apartmajev, med njimi je več kot 110.000 Slovencev, precej udarilo po žepu. Če zdaj lastniku 50 kvadratnih metrov velikega apartmaja občina odmeri največ sto evrov davka na leto, bo po novem ta znesek lahko 250 evrov.

Hrvaški inšpektorji pospešeno rušijo črne gradnje