Cepljenje novinarjev v Zagrebu. Foto: EPA
Cepljenje novinarjev v Zagrebu. Foto: EPA

Na Hrvaškem do začetka julija niso dosegli zastavljenega cilja 50-odstotne precepljenosti. Vlada zdaj uvaja spremembo, da podpore za ohranitev delovnih mest ne bodo mogli več dobiti tisti podjetniki, katerih zaposleni niso cepljeni.

V hrvaškem združenju podjetnikov menijo, da gre za prisilo, in napovedujejo ustavno tožbo.

Hrvaška vlada je od marca lani vložila milijardo evrov in pol pomoči za podjetnike, prizadete zaradi koronske krize. Zdaj v zameno za finančno podporo zahteva zdravstveno odgovornost.

Če bi nekdo še naprej rad prejemal podporo za ohranitev delovnih mest, potem bi bilo dobro, če bi se cepil, pravi premier Andrej Plenković. Izjava je izzvala precej razburjenja med delodajalci, posebej v panogah, ki so med epidemijo najbolj prizadete, kot je gostinstvo.

Predsednik združenja Glas podjetnika Hrvoje Bujas napoveduje tožbo proti državi in se sprašuje, ali bo država tudi zaposlene v javnem sektorju, ki niso cepljeni, pustila brez plače.

Opozicijske stranke menijo, da je vlada slabo vodila kampanjo za cepljenje, zdaj pa odgovornost prelaga na podjetnike. Vlada dejansko želi na prikrit način uvesti cepljenje kot obvezno, pravi predsednik stranke SDP Peđa Grbin.

Hrvaški minister za delo Josip Aladrović je medtem priznal, da je breme dosedanje pomoči podjetnikom za državo postalo nevzdržno in da je rešitev pred ponovnim zapiranjem le množično cepljenje. Če ne zlepa, pa z malo spodbude.