Foto: EPA
Foto: EPA

Odločitev je že izzvala ogorčenje v Hrvaškem združenju za zaščito pravic bolnikov, ki menijo, da bodo s tem kratene pravice. Prav tako ni jasno, kdo bi omenjene stroške kril.

Predsednica združenja Jasna Karačić je za hrvaški portal Index.hr dejala, da je "tovrsten avtoritaren način obravnave zavarovanja v primeru bolezni zelo diskriminatoren" in da potrjuje, kako HZZO ne dela nič v smeri zaščite bolnikov.

"Največ bolnikov se pritožuje ravno zaradi pravic, povezanih z zavarovanjem, in pravic, ki so povezane z njim. Vsak dan je ukinjenih več primerov zdravljenja in diagnostike v breme HZZO-ja. Zdaj pa se ukinjajo tudi osnovne stvari, povezane z zdravstvenim zavarovanjem, kot sta bolniški in porodniški dopust."

Ob tem je dodala, da je nedopustno, da se javnost obvesti, da stroški zavarovanja ne bodo več v breme HZZO-ja, ne da bi se ob tem pojasnilo, kdo bo ta strošek nosil.

Zlorabe bolniškega dopusta na Hrvaškem

Jasna Karačić poudarja, da na Hrvaškem obstaja težava zlorabe bolniškega dopusta.

"Prav zaradi neodgovornih posameznikov zdaj trpijo nedolžni bolniki, ki so jim odvzete pravice, ko jih najbolj potrebujejo. HZZO mora zavarovancu v postopku diagnostike in zdravljenja služiti kot partner, ne pa kot zlobna mačeha, ki bo kaznovala vse po vrsti. Ko bodo razumeli, da bolezen in medicina nista črno-beli svet in ko bodo razširili svojo perspektivo nadzora, bodo lahko služili bolnikovemu zdravju," je dejala.

Ivica Belina, predsednik Koalicije zdravstvenih združenj, pa meni, da načrt reforme ni preliti stroškov bolniškega dopusta izključno na delodajalca.

"Če bi se ta strošek prelil na delodajalca, to pomeni, da bodo ljudje postavljeni v položaj, ko delodajalcu ne bodo povedali, da so bolni, kolikor dolgo bo to mogoče."