"Medtem ko skuša grška vlada ustaviti širjenje virusa, fotografije neustreznih razmer v centrih za sprejem in registracijo na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Kosu in Lerosu kažejo, da minimalna merila za zaščito pred covidom-19 niso izpolnjena," je dejala raziskovalka kriz in konfliktov pri HRW-ju Belkis Wille. "V takšnih razmerah si ni mogoče umivati rok ali upoštevati medsebojne razdalje."

Prizor iz prebežniškega centra Kranidi na Peloponezu. Foto: Reuters
Prizor iz prebežniškega centra Kranidi na Peloponezu. Foto: Reuters

Čim prej identifikacija ranljivih ljudi
HRW je grške oblasti pozval, naj v centrih čim prej identificirajo ranljive ljudi, predvsem starejše, tiste s kroničnimi boleznimi ter druge, vključno z otroki brez spremstva in nosečnicami. V organizaciji so pozvali, naj te ljudi zaščitijo pred covidom-19, da bi se izognili javnozdravstveni krizi.

Atene: V centrih na otokih ni potrjenih okužb z novim koronavirusom
V teh centrih na grških otokih v Egejskem morju je trenutno 35.000 migrantov in prosilcev za azil, kar je šestkrat več od njihove kapacitete, so navedli na HRW-ju. Ta nevladna organizacija je pretekli teden opravila pogovore z enajstimi prosilci za azil in devetimi tam zaposlenimi. Doslej po navedbah Aten v centrih na otokih niso potrdili okužbe z novim koronavirusom. So jih pa v nekaterih centrih na celini, za katere so odredili karanteno.

Grčija med manj prizadetimi
Grčija sicer spada med manj prizadete evropske države v pandemiji novega koronavirusa. Potrdili so 2401 primer okužbe, umrlo je 121 ljudi. V veljavi so tudi stroge omejitve gibanja, ki so jih uvedli 22. marca. Nekaj dni pred tem so izolirali prebežniške centre po državi.