Ruske sile v Lisičansku. Foto: EPA
Ruske sile v Lisičansku. Foto: EPA

"Ruske sile so okupirana območja na jugu Ukrajine spremenile v brezno strahu in divjega brezpravja," je opozorila predstavnica te organizacije za zaščito človekovih pravic Julija Gorbunova.

Obsodila je "mučenje, nečloveško ravnanje, samovoljna pridržanja in zapiranje civilistov" v regijah Herson in Zaporožje, ki sta delno pod nadzorom ruske vojske, ter ruske oblasti pozvala, naj "takoj prenehajo s temi zlorabami", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V pogovorih z več deset ljudmi v omenjenih ukrajinskih regijah so razkrili 42 primerov, ko so ruske okupacijske sile poskrbele za izginotje civilistov ali jih kako drugače samovoljno pridržale, opozarja HRW.

Nekateri niso imeli stikov z zunanjim svetom, mnoge pa so mučili, je sporočila organizacija. Dva od treh vojnih ujetnikov sta umrla.

"Mučenje, nečloveško ravnanje ter samovoljno pridržanje in nezakonito zapiranje civilistov so med očitnimi vojnimi zločini, ki smo jih dokumentirali, zato morajo ruske oblasti nemudoma prenehati s takšnimi zlorabami in razumeti, da lahko odgovarjajo in bodo odgovarjale," je dejala Gorbunova.

ZDA odobrile še za 270 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini

ZDA so v petek Ukrajini odobrile dodatnih 175 milijonov dolarjev za pomoč v orožju in opremi boju proti ruski agresiji, je sporočil ameriški zunanji minister Antony Blinken.

Dejal je, da nova pomoč vključuje napredne raketne sisteme Himars in drugo orožje, ki ga Ukrajina učinkovito uporablja za obrambo svoje države. Raketni sistem Himars ima domet do 300 kilometrov.

Poleg omenjenih 175 milijonov dolarjev je ameriško ministrstvo za obrambo odobrilo dodatnih 95 milijonov dolarjev pomoči v okviru pobude za varnostno pomoč Ukrajini.

S tem so ZDA doslej Ukrajini od januarja lani namenile za skupaj 8,2 milijarde dolarjev vojaške pomoči. "Naša zaveza Ukrajini ostaja neomajna," je sporočil Blinken.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je danes ZDA že zahvalil za pomoč, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Zahvaljujem se predsedniku Bidnu za nov paket obrambne pomoči Ukrajini. Izjemno pomembno, močno orožje bo rešilo življenja naših vojakov in pospešilo osvoboditev naše dežele izpod ruskega agresorja. Cenim strateško prijateljstvo med našimi narodi. Skupaj do zmage!" je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Rusija je ZDA in Nato pred dnevi opozorila, da bo dobava dodatnega orožja Kijevu vojno v Ukrajini le podaljšala. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je orožje dolgega dosega, ki ga Zahod pošilja Kijevu, spremenilo dinamiko vojne, zaradi česar Moskva na novo opredeljuje svoje cilje.

Foto: EPA
Foto: EPA

Litva umaknila prepoved prevoza blaga, ki je pod sankcijami, v Kaliningrad

Litva je po odločitvi EU-ja umaknila prepoved železniškega prevoza blaga, ki je pod sankcijami, v rusko eksklavo Kaliningrad in iz nje. Kaliningrad je z Rusijo za prevoz tovora in potnikov povezan prek te baltske države.

Rusijo je odločitev Litve glede prepovedi prevoza tovora, ki je pod sankcijami EU-ja, prejšnji mesec razjezila, Moskva pa je zagrozila s povračilnimi ukrepi. Vodja ruskega varnostnega sveta Nikolaj Patrušev je zagrozil z "resnimi negativnimi učinki za prebivalstvo Litve".

EU pa je prejšnji teden sporočil, da se prepoved prevoza nanaša zgolj na ceste, ne tudi na železnice, in da mora Litva Rusiji omogočiti prevoz betona, lesa in alkohola čez ozemlje Unije v Kaliningrad, poroča BBC.

Litvanske železnice so že sporočile, da bodo obnovile prevoz ruskega blaga v eksklavo.

Ruska tiskovna agencija TASS je navajala predstavnika lokalnih oblasti v Kaliningradu, ki je dejal, da bo tja kmalu prepeljanih 60 vagonov cementa.

V Kaliningradu živi okoli milijon ljudi, ozemlje pa je glede dobrin odvisno od tranzita prek Litve.

ZDA odobrile dodatnih 175 milijonov dolarjev pomoči Ukrajini v orožju in opremi